POVRATAK U ŠKOLU Na nastavu s bilježnicom u koju se bilježi temperatura, tjelesni isključivo na otvorenom

HZJZ je u petak i dopunio upute koje je objavio 20. svibnja te u njima piše kako djeca koja kreću u školu, ali i u vrtić, moraju nositi bilježnicu s upisanom vrijednosti temperature koju bi roditelj izmjerio svaki dan prije polaska u školu, piše N1, a prenosi tportal.hr

S obzirom na trenutačno povoljnu epidemiološku situaciju, sva se djeca mogu vratiti u vrtiće i osnovne škole od prvog do četvrtog razreda.

HZJZ napominje da neke kronične bolesti, kao što su respiratorne, kardiovaskularne i maligne bolesti, dijabetes, imunodeficijencija, veća tjelesna ili motorička oštećenja, mogu značiti povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti covida-19 ako se dijete zarazi nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

No, ističe HZJZ, ako svi roditelji dosljedno svako jutro djeci izmjere tjelesnu temperaturu te ih ne dovode u vrtić ili školu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu i respiratorne simptome, ako su izgubili osjet mirisa ili okusa ili imaju druge znakove zarazne bolesti, smanjit će se opasnost od zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će ona biti “jednaka riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima”.

Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči, a roditelji koji dovode djecu trebaju izbjegavati ulazak u ustanovu te, koliko je moguće, držati razmak od drugih osoba. Kad je to moguće, u pratnji djeteta uvijek treba biti ista osoba ili se mogu izmjenjivati dvije odrasle osobe koje žive u istom kućanstvu.

Divjak: Svi učenici trebaju doći u školu, osim ako ih roditelji ispričaju

-Škole su sigurne na jednaki način kao da su djeca kod kuće, ali je bolje učiti u školi pogotovo za ovaj uzrast od prvog do četvrtog razreda. Svi učenici trebaju doći sutra u školu, osim kao ih roditelji ispričaju, a lepeza isprika je malo veća nego u normalnoj situaciji – rekla je ministrica Divjak u Dnevniku N1 u nedjelju.

Kaže da je epidemološki okvir puno drugačiji nego u odnosu na prije dva tjedna i da je u Hrvatskoj epidemiološka situacija sada dobra. Vjeruje da će veliki dio od 140.000 učenika od prvog do četvrtog razreda danas doći u školu.

(tportal.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content