“UDAHNI ŽIVOT ZDRAVIM PLUĆIMA” I ove godine Svjetski dan nepušenja bit će obilježen javnozdravstvenom akcijom

U Virovitičko-podravskoj županiji već se niz godina obilježava Svjetski dan nepušenja (31. svibnja), a u tome svakako najveći doprinos daje Zavod za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije. Podršku ovim aktivnostima pruža i Povjerenstvo za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije.

Tako će i ove godine Svjetski dan nepušenja u našoj županiji ponovno biti obilježen javnozdravstvenom akcijom pod nazivom “Udahni život zdravim plućima”. Zbog izvanredne situacije uzrokovane rizikom od zaraze koronavirusom, akcija će se održati na javnom prostoru uz pridržavanje svih važnih epidemioloških mjera predostrožnosti.

Stoga će u petak, 29. svibnja 2020. godine, ususret Svjetskom danu nepušenja koji se inače u svijetu obilježava 31. svibnja, u Virovitici na Trgu bana Josipa Jelačića 5 (ispred Gradske knjižnice i čitaonice) u vremenu od 10 do 12 sati biti postavljen štand na kojemu će stručnjaci Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnosti javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije zainteresiranim građanima objašnjavati rizike pušenja i prednosti nepušenja za zdravlje, a tom će im prigodom biti podijeljeni i prigodni edukativni leci kako bi ustrajali u brizi za svoje zdravlje. Pozivaju se građani da posjete štand Zavoda za javno zdravstvo i informiraju se o zdravlju.

Štetan sastav cigarete3

Zbog navedenih epidemioloških mjera i ograničenja ove se godine tradicionalna biciklijada po dijelu Virovitičko-podravske županije, koja se inače organizira u suradnji s Klubom za ekspedicionizam i sport (KEKS) iz Virovitice, neće održati. Međutim, suradnja Zavoda za javno zdravstvo i KEKS-a ipak se nastavlja, te će u ime nastavka suradnje članovi KEKS-a istoga dana (u petak 29. svibnja) u 11.30 sati preuzeti biciklističke dresove koje će u narednim aktivnostima, kada situacija dopusti, koristiti u promociji zdravlja.

Ovom se javnozdravstvenom akcijom ponovno želi skrenuti pažnja javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih proizvoda, ohrabriti nepušače u nepušenju i potaknuti pušače na prestanak pušenja pa su svi pozvani da daju doprinos ovome cilju i tako osvijeste važnost skrbi o vlastitom zdravlju.

(ZZJZ “Sveti Rok” VPŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content