Virovitička Udruga invalida rada proslavila 50 godina rada

Udruga invalida rada i ostali osoba s invaliditetom Virovitica održala je svoju redovnu izvještajnu Skupštinu, a ujedno je i proslavila jubilej – 50 godina djelovanja.

– Osnivačka skupština invalida rada održana je 12. listopada 1970. godine u prostorijama tadašnjeg Zavoda za socijalno osiguranje Virovitica. Na istoj skupštini je izabrano i radno predsjedništvo, a za predsjednika je izabran gospodin Barić, gdje se odmah pristupilo prijedlozima, pa i raspravi o rehabilitaciji invalida rada, izjednačavanjem invalida s invalidima NOB-a, te prijedlozi da više treba raditi na tome da ljudi koji su u radnom odnosu dobiju bolju zaštitu na radu, kako bi bilo što manje nesreća – rekla je u svom govoru predsjednica Udruge Marija Kelečić te istaknula da se kroz sve godine djelovanja, udruga bavila humanitarnim radom, surađivala sa sindikatom, inspekcijskom službom zaštite na radu, a posebno s inspektorima rada, zajedno obilazeći tvornice i radna mjesta gdje su radili invalidi, te sa društveno-političkim organizacijama.

P1010243
Foto: Udruga invalida rada i ostali osi Virovitica

– Prvi puta je organizirana pravna pomoć 19. svibnja 1973. godine kada su bili pozvani pravnici Mirovinskog i invalidskog osiguranja podružnice Bjelovar i direktor ispostave Virovitica, kao i drugi predstavnici. Savjetovanje o pravima iz radnog odnosa i mirovinskog i invalidskog osiguranja uspješno je provedeno, pa tako do današnjeg dana imamo našu službu koja prati propise iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, te radnog odnosa i u mogućnosti je dati odgovor na svako postavljeno pitanje iz istog područja – kaže Kelečić.

Udruga je od početaka vodila brigu o svojim članovima, a vodila je i računa o stambenim problemima invalida rada, a u suradnji s Crvenim križem prikupljani su odjeća, obuća i namirnice za najugroženije članove udruge i njihove obitelji.

P1010245
Foto: Udruga invalida rada i ostali osi Virovitica

– Kroz sve te godine radilo se i na zapošljavanju invalida kao i njihove djece te ih se savjetovalo kako i na koji način ishoditi stipendiju za djecu koja su se školovala van roditeljskog doma. U novije vrijeme udruga nastavlja raditi na suzbijanju izoliranosti starijih i invalidnih osoba. Uspostavili smo suradnju s jedinicama lokalne uprave i samouprave, surađujemo i sa Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva i Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Kroz naše projekte pružamo socijalne usluge pomoći u kući i prijevoza starijim i invalidnim osobama. Osigurana je najpotrebnija pomoć u vidu svakodnevnih poslova, čišćenja doma i nabave kućnih potrepština i lijekova. Na taj način sprječavamo institucionalizaciju i omogućavamo ostanak u vlastitom domu za naše korisnike. Sudjelujemo i u projektu čiji je cilj promocija zdravlja i prevencija bolesti. Organiziramo kreativne radionice, druženja i izlete za naše članove – rekla je Kelečić.

Udruga trenutno broji 160 članova s područja grada Virovitice te općina Suhopolje, Gradina, Voćin, Lukač, Špišić Bukovica i Pitomača.

P1010247
Foto: Udruga invalida rada i ostali osi Virovitica

– Unatoč tome što je riječ o jednoj od najbrojnijih populacija, položaj invalida rada u Hrvatskoj i dalje nije dovoljno dobar. Po pitanju unapređenja njihovih prava u zajednici se može i treba učiniti još mnogo. Pravni sustav koji uređuje materiju koja se odnosi na populaciju invalida rada nije sistematiziran u jednom jedinstvenom zakonu, stoga se pored činjenice invaliditeta, osoba u ostvarivanju svojih prava mora nositi s nepotrebno zamršenom birokracijom. Teško je reći koji su uvjeti mirovine dostatni, kako za one zdrave, tako i za osobe s invaliditetom, ali se sa sigurnošću može ustvrditi da u Republici Hrvatskoj nismo dosegli željeni stupanj financijske sigurnosti za većinu naših umirovljenika. Vrlo često se zaboravlja i generalizira da to što je netko osoba s invaliditetom, ne znači da ta osoba nema svoje interese, svoje navike i stav, želje, talente, čime se krše prava u raznim područjima života tih osoba – rekla je Kelečić i zahvalila svima koji su kroz ove godine podržavali rad Udruge.

U sklopu proslave zaslužnim članovima i partnerima podijelili su plakete i zahvalnice, među kojima su i Grad Virovitica, Virovitičko-podravska županija, Centar za socijalnu skrb Virovitica, Hrvatski savez udruga invalida rada i drugi.

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content