VIROVITIČKO GRADSKO VIJEĆE Prihvaćen rebalans proračuna, odlukama prethodio buran „Aktualac“

Virovitički gradski vijećnici prihvatili su rebalans proračuna Grada Virovitice. On ostaje isti, odnosno za 2020. godinu iznosi 199 milijuna kuna. Odlučeno je to na današnjoj (srijeda) 30. sjednici, kojoj je prethodio buran Aktualni sat, a koji je prenosio i naš ICV radio Virovitica. Sjednica je, sukladno preporukama vezanima uz epidemiološke mjere, održana u Visokoj školi Virovitica.

Vijećnike iz koalicije HDZ-HSLS-HSP dr. Ante Starčević, kao i oporbene iz redova SDP-a i HSPD-a zanimale su slične, „vruće teme“ na “Aktualcu”. Jedna od njih je bilo novo zaduživanje Grada i to za iznos od 27 milijuna kuna.

MG 0831

KREDIT ZA KAPITALNE INVESTICIJE

– Jesmo li s ovim novim zaduženjem zaista dužni u visini cijelog jednog proračuna Grada Virovitice i što će nam ono donijeti? – pitao je vijećnik Miljenko Sabo u ime Kluba vijećnika HDZ-HSLS-HSP dr. Ante Starčević.

Gradonačelnik Ivica Kirin odgovorio je kako je riječ o dugoročnom zaduženju kojim će se ove i iduće godine „servisirati“ kapitalni projekti vrijedni ukupno 126 milijuna kuna. Među njima su energetske obnove postojećih objekata, nove ceste i prometnice te rekonstrukcija starih, kao i izgradnja reciklažnog dvorišta, novi autobusni kolodvor, srednja glazbena škola te druge investicije.

– Virovitički proračun trenutačno nema dugoročni kredit, a od kratkoročnog kredita i ukupnog iznosa od 40 milijuna kuna, 20 je već vraćeno, dok će ostatak biti vraćen krajem godine. Zadužujemo se kako bismo ostvarili sve zacrtane projekte, a od kojih je većina sufinancirana sredstvima iz europskih fondova – rekao je Kirin.

MG 0854

KIRIN: KAD SU PRODAVALI ŠEĆERANU, PRODALI SU I GRADSKI PROČISTAČ

Jedna od vrućih tema bila je i Tvornica šećera Viro, koja ove godine neće raditi kampanju šećerne repe u Virovitici. I vladajuća koalicija i oporba htjeli su čuti kakva je budućnost tvornice koja slovi kao jedna od najmodernijih u ovom dijelu Europe i koja je bila ponos poljoprivredi i gospodarstvu ovoga kraja.

– Javnost zanima što ste vi učinili kada ste sazvali onaj famozni sastanak s gospodinom Zadrom, a na kojemu su bili i saborski zastupnici T. Tolušić i J. Đakić, što ste riješili dogovorom i što će to značiti iz djelokruga vašeg rada za opstanak Tvornice šećera u Virovitici? Poznati smo kao ‘grad klompi i šećera’, šećer smo očito izgubili – pitao je oporbeni Dražen Kurečić (SDP).

– Gospodin Zadro nam je na zajedničkom sastanku koji je nedavno održan u Virovitici obrazložio sve probleme vezano uz proizvodnju šećerne repe u Hrvatskoj. Da bi tri postojeće šećerane imale posla, potrebno je pod šećernom repom imati oko 30.000 hektara u Hrvatskoj. Ima nešto više od 10.000, što jednostavno nije dovoljno za sve. Razgovarali smo i o mogućnostima da se pogon iskoristi za neke nove vrste proizvodnje, o čemu će, naravno, odlučiti Uprava – rekao je Kirin za govornicom, odgovorivši i na jučerašnje (utorak) prozivke SDP-a vezane uz šećeranu.

MG 0879

– Onima koji mene i Grad Viroviticu ovih dana prozivaju da smo dopustili da šećerana propadne, mogu reći samo jedno: SDP je te, 2003. godine imao gradonačelnika u Virovitici. Šećerana je 21. lipnja 2002. godine prodana tvrtki EOS za 110 milijuna kuna. No ono što građani ne znaju jest da su pritom prodali i gradski pročistač voda, zbog čega mi danas moramo graditi novi, vrijedan 60 milijuna kuna.

Ako je prije bilo upola manje priključaka na vodu, možemo govoriti o 30 milijuna kuna štete koja je nanesena gradu Virovitici. Sada, kada se zakuhalo, čovjek mirno kaže: Grad je kriv! A sve su znali i šutjeli su do sada. Tvornica šećera je privatna tvrtka i da smo intervenirali u njihove odluke, ti koji nas sada prozivaju prvi bi nas ‘razapeli’ zbog toga jer se uplićemo u privatnu firmu – burno je odgovorio Kirin.

OSUDILI UNIŠTENJE FASADE NA PALAČI

Jedna od tema na Aktualnom satu bila je i uništena fasada na Palači Pejačević kao rezultat “ativističkog čina”. Vijećnike je zanimalo što će biti s fasadom i kolika je šteta, budući da je riječ o dijelu kulturnog spomenika koji nije isključivo u vlasništvu Grada, nego predstavlja privatno vlasništvo.

MG 0897

– Cijela priča vezana uz obnovu Palače stajala je, ako se sjećam, oko 35 milijuna kuna. Sada govorimo o tome da oštećeni dio nije u vlasništvu Grada. Puno je to novca za obnovu, a samo pola je gradsko – rekao je HSPD-ov Siniša Prpić osvrnuvši se na sam događaj.
– Protiv sam ovakvog čina i bilo kakvog uništavanja tuđe imovine, uvijek. Da meni ovako ‘uređuju’ fasadu, da zamnom upiru prstom i to punih godinu dana, ja bih nazvao Božinovića i rekao mu da to što prije riješi – rekao je Prpić.

Gradonačelnik Kirin rekao je kako ovo što predlaže vijećnik znači utjecaj na pravosuđe i tijela vlasti, nešto što neće učiniti, nego će “pustiti institucijama da svoj posao rade normalno”. Sam čin smatra, rekao je, vandalizmom, a one koji su ga proveli “nepismenima, neinformiranima i zlonamjernima”.
Grad je vlasnik gornjeg dijela Palače, rekao je Kirin, nitko nema pravo oštećivati tuđu imovinu, a aktivizam se može provesti isključivo na vlastitoj, istaknuo je.

– Pola Palače je gradsko, a pola je privatno vlasništvo. Vlasnik je obaviješten i najavio je da će za taj čin podnijeti tužbu i tužiti do zadnje lipe, da ne može vjerovati da u gradu kao što je Virovitica netko radi takve gluposti. Ovo što je učinjeno je kazneno djelo i sada me zanima hoće li za njega odgovarati i osoba koja je s dotičnom osobom bila za vrijeme ovog čina, koja ju je fotografirala fotoaparatom dok je bacala boju. Znači, hoće li i sudionici biti jednako kažnjeni i hoće li se na onoga tko je ‘držao ljestve’ primijeniti to pravilo ili će se samo zato jer je netko političar, novinar ili nešto drugo na njega gledati drugačije- rekao je Kirin.

OD 1. LIPNJA UKIDAJU SE „REZOVI“ U PRORAČUNU,  PUNA PLAĆA STIŽE U SRPNJU

Na Aktualnom satu bilo govora i o mjerama pomoći gospodarstvu i građanima u vezi s ublažavanjem posljedica pandemije Covid-19, a prihvaćena su iizvješća ustanova kulture, škola i Javne vatrogasne postrojbe Virovitica.

Govoreći o mjerama, a koje su uključivale i smanjenje plaća i naknada svim korisnicima gradskog proračuna, Ivica Kirin najavio je kako, sukladno dobroj epidemiološkoj slici i vjerojatnom kraju pandemije, od 1. lipnja prestaju  „rezovi“ u proračunu.

– U srpnju bi svi zaposlenici koji ovise o proračunu trebali dobiti plaću u punom iznosu. Ovim putem zahvaljujem svima koji su dali svoj obol u vrijeme pandemije i ovim činom solidarnosti pomogli sugrađanima – rekao je Kirin.(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”590079″]

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content