Župan Andrović predstavio nove gospodarske mjere: Sufinanciranje režija, povećanje programa kreditiranja, nema naknade za navodnjavanje

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović na današnjoj press konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite predstavio je Mjere za poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike i gospodarstvenike Virovitičko-podravske županije, kao i aktualna ulaganja u zdravstveni sustav.

– Kao što smo cijelo ovo vrijeme bili svjesni opasnosti bolesti COVID 19, pa smo poduzeli niz mjera s naglaskom na brigu, sigurnost i zdravlje svih naših stanovnika Virovitičko-podravske županije, svjesni smo i vremena koja nam slijede. Predstoji nam bitka za svakog našeg poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednika, gospodarstvenika, za svako radno mjesto na području Virovitičko-podravske županije. Moram naglasiti, kako niti jedan županijski započeti projekt Virovitičko-podravske županije nije stao, niti će stati, svi će se provesti i dovesti svrsi. Vlada Republike Hrvatske je donijela dva paketa gospodarskih mjera koje se odnose na zadržavanje radnih mjesta u najugroženijim sektorima i to se pokazalo kao odlična pomoć gospodarstvenicima. Shodno tome, Virovitičko-podravska županija, s više od 3.000.000 kuna, pomoći će gospodarskom sektoru na našem području, jer svaki naš stanovnik nam je važan, jer olakšavajući njegovu, olakšavamo i svoju budućnost – kazao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Prvo ćemo raspisati javni poziv za sufinanciranje režijskih troškova za mikro poslovne subjekte do 10 zaposlenih osoba, onima kojima je potpuno bio zabranjen rad. Oni koji nisu radili mjesec, mjesec i pol ili dva. Očekujemo da će nam za to biti potrebno negdje 500.000 kuna – rekao je župan dodavši da će se mjera odnositi na period kada su bili zatvoreni.

Virovitičko-podravska županija će tako, za vrijeme pandemije koronavirusa, svakom stanovniku poduzetničkih inkubatora u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, subvencionirati troškove zakupa sa 100 posto.

IMG 43383e37412dee5e6b1d077dd3024f8e V
Foto: K. Toplak

– Pritom ćemo produljiti ugovore o zakupu i subvenciji poslovnog prostora za vrijeme trajanja pandemije za sve stanare Poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije. Njihov boravak u ovim prostorima koje je za njih izgradila Virovitičko-podravska županija bit će potpuno besplatan – dodao je župan Andrović.

Time je Županija izdvojila 280.000 kuna. Osim toga, oko 200.000 kuna iznosit će subvencioniranje kamata za vrijeme otplate kredita za COVID 19 Zajma za obrtna sredstva HAMAG BICRO-a i otplate kredita za ESIF mikro zajmove, za obrtna sredstva poduzetnicima i obrtnicima s područja VPŽ, za što su im djelatnici Poduzetničkog inkubatora i VIDRA-e besplatno pripremali projekte.

– Imali smo odličan odaziv na Program kreditiranja za žene, mlade i poduzetnike početnike. S prvotnih 200.000 povećat ćemo iznos sredstava na 500.000 županijskih kuna u sklopu kojega oni uz ulaganje u materijalnu imovinu imaju pravo i na 30 posto obrtnih sredstava od iznosa kredita koji su im potrebni za likvidnost – kreditni potencijal ovom mjerom je povećan sa 10.000.000 na 25.000.000 kuna – istaknuo je Andrović.

Povećana je i subvencija kamata na kratkoročne kredite za proljetnu i jesensku sjetvu, tako da će kamata za poljoprivrednike koji budu koristili ovu mjeru iznositi – nula posto.

– Dio je to mjera kojima pomažemo našim poljoprivrednicima. Osim toga, sve korisnike naših sustava navodnjavanja, oslobodit ćemo plaćanja naknade za korištenje tih sustava, što na godišnjoj razini iznosi oko 500.000 kuna. Raspisat ćemo i Program potpora male vrijednosti u poljoprivredi za 2020. godinu u iznosu od gotovo milijun kuna – rekao je župan.

Tu je i Program poticanja malih i srednjih poduzetnika u drvno-prerađivačkoj industriji na području Virovitičko-podravske županije, za što će Županija izdvojiti 500.000 kuna, a za sufinanciranje programa očuvanja tradicijskih obrta dodatnih 100.000 kuna.

– Borba protiv koronavirusa je borba za zdravlje naših stanovnika, ali i briga i skrb da bolest COVID 19, ne uđe u naše domove za starije i nemoćne ili zdravstvene ustanove. Stoga je Županija, zdravstvenim radnicima, koji brinu i skrbe za zdravlje naših stanovnika 24 sata dnevno, kupila potrebnu opremu, dezinficijense, ali i sufinancirala nabavku „Bio Bag-a“, za potrebe prijevoza pacijenata s visokozaraznim bolestima s ukupnih oko 270.000 kuna. Naravno, ta borba i dalje traje, a Županija će i nadalje kupovati potrebnu opremu, kako bi naši zdravstveni djelatnici mogli nesmetano i sigurno obavljati svoju plemenitu zadaću – naglasio je Andrović.

Predviđen iznos koji im je potreban za ovu “injekciju” gospodarstvu namirit će, kaže, uštedama u Županiji i županijskim institucijama koje se finanaciraju iz proračuna.

– Svi županijski odjeli i sve proračunske ustanove, osim zdravstvenih ustanova i škola, dobili su zadatak da se naprave uštede. Uštede će ići u smanjenju plaća svih djelatnika i svim dužnosnicima za 10 posto i svim proračunskim korisnicima, dakle svim javnim ustanovama – rekao je župan dodavši da također neće biti isplate uskrsnica i regresa, ali isto tako i većina manifestacija se neće održati te će sredstva predviđena za to prenamijeniti u budžet za gospodarstvo.

– Svjesni smo da ovim mjerama nismo riješili problem, ali sigurno da smo kao Županija u onoj mjeri koliko možemo dali svoj doprinos da pomognemo razvoju gospodarstva na području naše županije – rekao je Andrović.

(www.icv.hr, vpz.hr)

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content