Andrović: Proveli smo jednu od najvećih reformi, županije su preuzele brojne poslove od državne uprave

U središnjici Hrvatske demokratske zajednice održana je konferencija za novinare na temu “Digitalna Hrvatska”. Javnosti su se obratili Ministar uprave i član Središnjeg odbora HDZ-a Ivan Malenica, župan virovitičko-podravski i dopredsjednik Županijskog odbora HDZ-a VPŽ Igor Andrović te saborski zastupnik i Član Predsjedništva HDZ-a Domagoj Ivan Milošević.

Župan Igor Andrović govorio je o jednoj od najvećih reformi državne i regionalne samouprave koja je učinjena u mandatu Vlade Andreja Plenkovića, a radi se o tome da su županije preuzele poslove od ureda državne uprave.

– Riječ je o dvjestotinjak poslova koje smo mi kao županije preuzeli i rasporedili u okviru županijske administracije. Rezultat su veća efikasnost i znatne uštede. A ono što je najvažnije je to da smo pojednostavili i ubrzali rješavanje predmeta za građane i poduzetnike – rekao je Andrović i dodao da su, prema informacijama s terena, građani i poduzetnici itekako zadovoljni što je i bio cilj ove reforme.

IMG 3592

– Most bi sada ukidao županije, no one im nisu smetale dok su se kandidirali za župane – naglasio je Andrović.

Istaknuo je i fiskalnu decentralizaciju, porezne reforme koje su rasteretile građane i gospodarstvo, a s druge strane osigurale rast proračunskih prihoda gradova, općina i županija.

– Na primjeru moje županije, proračun županije, gradova i općina u njenom sastavu ukupno su ostvarili 90 posto više prihoda u odnosu na 2017. godinu. Svi ti povećani prihodi su išli u realizaciju naših projekata, u sufinanciranje projekata koji se sufinanciraju sredstvima EU, ali i u izradu projektne dokumentacije za projekte koje ćemo nominirati na nove natječaje u sljedećem operativnom programu – istaknuo je Andrović.

Naveo je projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji će u idućem mandatu proširiti kako bi povećali ulaganja u infrastrukturu i konkurentnost Slavonije, a jednako tak po uzoru na taj projekt, Vlada će u idućem mandatu pokrenuti značajna ulaganja u Dalmatinsku zagoru, Liku, Banovinu i Gorski kotar te u razvoj otoka, gdje će opet županije biti nositelji tog razvoja.

– Građani idu u županijske bolnice, brinemo i o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, osnivači smo većine osnovnih i srednjih škola i ono što je najbitnije županije povlače najviše sredstava iz EU fondova i svojim kapacitetima pomažu gradovima i općinama. Prisutne su u svakom segmentu lokalnog života i one su najbliža spona između građana i vlasti – naglasio je Andrović te dodao da je sustav županija dobar te njih treba nastaviti jačati, ulagati u njih jer će na taj način i jedinice lokalne samouprave biti jače.

(hdz-vpz.com)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content