BABY BOOM U prva tri mjeseca u Hrvatskoj rođene 252 bebe više nego u istom razdoblju lani, u plusu četiri slavonske županije među kojima je i VPŽ

Pexels

Prema objavljenim podacima Ministarstva uprave u tri prva mjeseca ove godine u Hrvatskoj je rođeno 252 djece više nego u istom razdoblju lani. Najveći porast beba imala je Dubrovačko-neretvanska županija, pa Šibensko-kninska, Istarska i Osječko-baranjska županija. Samo je u šest županija rođeno manje beba nego u istom razdoblju lani.

Inače, lani je u odnosu na preklani rođeno čak gotovo 1.000 beba manje, a samo je pet županija, odnosno njihova rodilišta, bili u plusu. U prva tri mjeseca u plusu je 14 županija.

Zanimljiv je podatak za niz slavonskih županija. Tako je u Osječko-baranjskoj županiji rođeno u tri ovogodišnja mjeseca 42 bebe više, u Brodsko-posavskoj županiji 26 beba više, a Požeško-slavonskoj 20 beba više. Međimurska i Varaždinska županija imaju 21 više rođenih beba. U Zagrebu, koji obuhvaća i Zagrebačku županiju, rođeno je 42 beba više. U plusu su još bile Krapinsko-zagorska županija (+10), Karlovačka(+6), Virovitičko-podravska(+3 = 138 prema 141, od čega je 75 dječaka i 66 djevojčica), Primorsko-goranska(+12) i Zadarska županija(+1).

Ukupno je lani u tri mjeseca rođeno 8.557 beba, a ove godine u prva tri mjeseca 8.809 beba. Ove godine je rođeno do kraja ožujka 4532 dečka i 4277 djevojčica. (www.zupan.hr)