Crobarometar: Deset dana prije izbora HDZ u prednosti pred Restartom

Hrvatski građani odlučit će 05.07 ove godine tko će voditi zemlju. Najnovije istraživanje Crobarometra Dnevnika Nove TV pokazuje raspoloženje birača prema listama koje im se nude na nadolazećim izborima.

Kako navode, istraživanje je provedeno kao da je Hrvatska jedna izborna jedinica. HDZ je prvi izbor birača s trenutačnom potporom od 26,7 posto. Odmah iza njih je RESTART koalicija s 24,6 posto potpore. Domovinski pokret dobiva 11,1 posto potpore, a MOST prelazi izborni prag i trenutačno može računati na 6,8 posto potpore birača, prenosi Večernji.hr.

Na koga mogu računati vodeće stranke

Crobarometar pokazuje da je HDZ-ovo biračko tijelo više je muško. Oni među mlađim biračima do 30 godina dobivaju 19 posto, ali zato među starijima, iznad 60 godina, dobili bi 38 posto potpore. Na veću potporu mogu računati na selu i to 31 posto kao i među biračima s osnovnom školom gdje dobivaju 49 posto.

HDZ-u je jaka utvrda Slavonija gdje dobivaju u prosjeku 43 posto kao i Dalmacija gdje dobivaju 37 posto. Međutim, imaju loše rezultate u Zagrebu, gdje za njih glasa 16 posto birača.

Kad je riječ o biračkom tijelu, Restart koalicija uživa veću potporu kod žena. Dobivaju 18 posto kod mladih birača ispod 30 godina imaju 18 posto, ali bi zato kod starijih birača, iznad 60 godina, dobili 31 posto. Imaju podršku 27 posto birača sa srednjom stručnom spremom te 25 posto u gradovima.

Najjaču podršku dobivaju u Zagrebu gdje za njih glasa 30 posto birača. Na sjeveru Hrvatske imaju 27 posto, Istra i Primorje također utvrda s 32 posto, ali Dalmacija na 16 posto i Slavonija 20 posto.

Domovinski pokret među mlađim biračima dobiva 18 posto potpore, među onima s osnovnom školom 12,5 posto, a više birača imali bi na selu – 15 posto. Najbolje rezultate postižu na sjeveru Hrvatske s 15 posto pa Zagreb 12 posto i tu je Dalmacija i Slavonija s 10 posto, a najlošiji su u Istri i Primorju sa 9 posto.

MOST ima iznimno veliku potporu kad je riječ o biračima od 31 do 44 godine, točnije 11 posto, te među visokoobrazovanima, 12 posto. U Dalmaciji je na 10 posto, Zagrebu 9 posto, a Istri i Primorju 7.

Cilj: Prelazak praga

Istraživanje je pokazalo da platforma Možemo ima 4,5 posto potpore birača, dok koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno imaju 4,1 posto, a udruženi Živi zid s Ivan Pernar su na 3,3 posto.

Možemo je iznimno jak u Zagrebu gdje ima podršku od 13,6 posto. Koalicija Pametno, Stranka s imenom i prezimenom i Fokus također su na 7 posto u Zagrebu i na kraju oko izbornog praga u Istri i Primorju pleše koalicija Živog zida i Ivana Pernara.

Ostale stranke su ispod 1 posto, tako primjerice Reformisti Radimira Čačića imaju 0,7 posto, HNS ima 0,6 posto, a Bandićeva stranka 0,5 posto. Neodlučnih je 12,5 posto.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content