DAN OPĆINE Plenković: Pitomača je primjer odlično iskorištenih sredstava osiguranih fiskalnom decentralizacijom

U povodu obilježavanja Dana općine i blagdana sv. Vida u novoobnovljenoj dvorani Centra za kulturu Drago Britvić u Pitomači danas (petak) održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Prisutne je na samom početku sjednice pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Rikard Bakan, a potom je načelnik općine Željko Grgačić predstavio brojne općinske projekte, one koji su završeni, koji se provode, ali i one koji su u fazi pripreme.

Na početku obraćanja, istaknuo je kako je održavanjem ovogodišnje svečane sjednice u obnovljenoj Dvorani Doma kulture u Pitomači ispunjeno obećanje koje je dao na prethodnoj sjednici. Osvrnuo se na brojne uspješno realizirane projekte u prethodnoj godini na području općine, kao što je Poduzetnički inkubator, čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija, a koji je osigurao prostor za pokretanje poslovanja novih poduzetnika.

IMG 8791 1

– Zbog iskazanog interesa za nove poduzetničke investicije, Općina Pitomača krenula je u realizaciju proširenja postojeće Poduzetničke zone na istoj lokaciji, otkupivši još 43 tisuće kvadrata zemljišta kako bi osigurala jednako kvalitetne uvjete za dolazak novih zainteresiranih ulagača – rekao je Grgačić, dodavši kako poduzetnicima Općina nudi i različite potpore, a sve s ciljem novog zapošljavanja. Tako je i s poljoprivrednicima, ističe Grgačić.

Veliki dovršeni projekti za Općinu su i Interpretacijski centar kuća Petra Preradovića te reciklažno dvorište, a u tijeku je provedba projekta ”Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav”. U realizaciji ili pred svojim početkom su izgradnja turističko-informativnog centra Klopotec u Kladarskom bregu, izgradnja i opremanje društvenog doma i kulturnog centra u Starogradačkom Marofu, izgradnja edukativno-poučne pješačke staze “Banov brod“ te izgradnja kružnog toka u Pitomači. Na koncu je najavio najveći općinski projekt u povijesti, a riječ je o više od 200 milijuna vrijednoj izgradnji sustava odvodnje aglomeracije Pitomača, kojim će kanalizacijska mreža pokriti naselja u najvećem dijelu pitomačke općine.

IMG 8648

Čestitke Općini Pitomača na njenom danu i uspjesima koji su iza njih, uputio je načelnik prijateljske općine Bilje Željko Cickaj. Čestitkama se pridružio i župan virovitičko-podravski Igor Andrović te istaknuo da je općina Pitomača biser Virovitičko-podravske županije.

– Općina s najvećim brojem stanovnika, ali prije svega općina s vrijednim i marljivim ljudima, s gostoljubivim domaćinima, s ljudima koji na ovim pitomim krajevima Bilogore i rijeke Drave čuvaju svoje običaje. U ovih godinu dana zaista se puno toga napravilo, djeluje kao da su prošle dvije godine, a ne jedna. Čestitam vam na svim tim projektima, drago mi je da u dijelu projekata sudjeluje i Virovitičko-podravska županija, a posebice smo ponosni na Poduzetnički inkubator koji je otvoren ove godine i već je gotovo popunjen – rekao je Andrović, najavivši daljnju potporu i podršku Županije.

IMG 8683 1

Svoje čestitke uputio je i predsjednik HVIDR-e RH te zastupnik u posljednjem sazivu Sabora Josip Đakić.

– Općina Pitomača može biti primjer ostalim općinama kako se zajedništvom može mnogo toga učiniti. Od Vidova, do Vidova nižu se projekti, a u tome su izuzetno puno pomogle odluke Vlade RH i Hrvatskog sabora. Općina Pitomača pokazuje svoju snagu, izgrađuje se infrastruktura, razvijaju kapaciteti za razvoj poduzetništva. I dalje vjerujemo da kroz politiku i iskreni odnos Vlade, zastupnika, župana, načelnika i gradonačelnika možemo graditi Domovinu koja će biti po mjeri svakog stanovnika – rekao je Đakić.

IMG 8695

U sklopu svečane sjednice direktoru tvrtke Draft d.o.o. Davoru Deskaru i načelniku Grgačiću ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković i ravnatelj SAFU-a (Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije) Tomislav Petric uručili su ugovor o financiranju projekta “Spektar”.

Riječ je o projektu, vrijednom gotovo 8 milijuna kuna, čiji je nositelj tvrtka Draft d.o.o., dok su partneri Općina Pitomača, Općina Kloštar Podravski i Općina Špišić Bukovica. U sklopu njega će se pružati cijeli spektar socijalnih usluga, rekla je ministrica Bedeković.

IMG 8713

– Provedbom projekta omogućit će se pružanje usluga psihosocijalne podrške osobama srednje i starije dobi, osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju te za osobe svih dobi koje su bile žrtve nasilja, usluga rane intervencije djeci, a osigurat će se i pružanje psihosocijalne podrške djeci i osobama u dobi od 7 do 21 godinu. U sklopu projekta će se rekonstruirati stara zgrada srednje škole u Pitomači te opremiti suvremenom pedagoško-didaktičkom opremom kojom će se korisnicima s područja triju općina osigurati potrebna usluga – rekla je ministrica Bedeković.

IMG 8723

Čestitke Pitomačanima uputio je, na koncu, i premijer Andrej Plenković pohvalivši trud, rad i rezultate koje ostvaruju.

– Ovo što ste učinili s Domom kulture je impresivno, čestitam vam, i vidim da je naša politika fiskalne decentralizacije dobila svoju operacionalizaciju na dizanju kvalitete ove važne infrastrukture u općini. Također mi je drago da veliki projekt aglomeracije nosi sa sobom novu kvalitetu života, ne samo velike investicije. Mi smo kao Vlada učinili maksimalne napore da decentralizaciju osjetite svi na terenu i drago mi je da je Virovitičko-podravska županija kada se zbroje proračuni i županije i gradova i općina u mandatu naše Vlade od 2017. pa do 2019. godine povećala izvorne prihode za 90 posto. To znači da ste vi sada svi postali bitno snažniji akteri i da možete rješavati brojna pitanja i projekte koje možda prije ove reforme niste imali prigodu – istaknuo je premijer Plenković, dodavši kako mu je drago što je kombinacijom nacionalnih i europskih sredstava potaknut regionalni razvoj.

IMG 8761

– U vašoj županiji od ukupno ugovorenih projekata vrijednih 1,9 milijardi kuna, u mandatu naše Vlade ugovoreno je 1,7 milijardi kuna. Za očuvanje radnih mjesta u vrijeme COVID-a Vlada je isplatila 42 milijuna kuna za 6.350 radnika. To su samo mali konkretni primjeri, kako smo nastojali da se aktivnosti Vlade prenesu, preliju, vide, čuju, da se za njih zna na lokalnoj razini. Siguran sam da smo u tome u određenoj mjeri uspjeli, a u budućnosti ovakvu vrstu sinergije i partnerstva koju imamo danas, koju smo ostvarili u zadnjih nekoliko godina moramo nastaviti za dobrobit ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske – rekao je Plenković i čestitao svim Pitomačankama i Pitomačanima blagdan sv. Vida i Dan općine.

Svečanoj sjednici, između ostalih, nazočili su i Željko Lacković, zastupnik u posljednjem sazivu Sabora, državni tajnici Margareta Mađerić, Marija Pletikosa i Ivica Bošnjak, predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić, zamjenici župana virovitičko-podravskog Marijo Klement i Darko Žužak, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin, načelnici općina s područja županije, gospodarstvenici, predstavnici udruga i drugi gosti.

Nakon svečane sjednice premijer Plenković u pratnji domaćina popio je kavu na terasi obližnjeg kafića i tom se prilikom družio s mještanima.

IMG 8901

(www.icv.hr, ml; foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”592568″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content