GRADSKI MUZEJ Otvorena izložba u kojoj namještaj govori o ideji, tvrtki i vremenu u kojem je stvoren

Virovitički gradonačelnik Ivica Kirin otvorio je večeras (četvrtak) u Gradskom muzeju Virovitica izložbu Muzeja za umjetnost i obrt “Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.”

Izložbu je predstavila Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, u nazočnosti Miroslava Gašparovića, ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt, autoricu izložbe dr. sc. Vanju Brdar Mustapić i autoricu likovnog postava i vizualnog identiteta izložbe Kseniju Jurinec, mag. diz.

Na izložbi koju je ugostio virovitički muzej, posjetiteljima je izložen pregled produkcije industrije namještaja u Hrvatskoj u razdoblju od pedesetak godina, s naglaskom na tradiciju proizvodnje namještaja i kontinuitet još od razdoblja industrijalizacije, odnosno druge polovine 19. stoljeća.

Aktualnost izložbe je što se po prvi put na jednom mjestu prikazuje dio asortimana nekih od najznačajnijih tvornica tog razdoblja, poput Mundus ‒ Florijan Bobić iz Varaždina, Mobilia ‒ Ivo Marinković iz Osijeka, zagrebačkih tvornica Marko Šavrić i Jadran, DIP Novoselec, TVIN Virovitica, Oriolik iz Oriovca, Goranprodukt iz Čabra, Hrast iz Čakovca, Spin Valis, Stjepan Sekulić iz Nove Gradiške, Papuk iz Pakraca, DI Vrbovsko i drugih.

Izložba je tako okupila i brojne posjetitelje koji se i profesionalno bave dizajnom ili preradom drveta, uz predstavnike kulturnog i javnog života koji su sa zanimanjem razgledali eksponate.

Uspoređujući izloženo i poveznicu s Viroviticom, I. Kirin naglasio je kako je Virovitica prepoznala značaj i važnost dizajna i u moderno vrijeme. Primjer su novi mostovi u revitaliziranom Gradskom parku, koji su najbolji spoj mladosti, ideje, dizajna i drveta kao glavnog materijala, naglasio je.

-Napravili smo tako ishodišnu točku uporabnih vrijednosti našeg dizajna, kako bi promovirali i naše gospodarstvo. Važno je danas podsjetiti da je Tvin ostao jedna od rijetkih tvrtki na ovim prostorima, a koja nastavlja tradiciju izrade namještaja, čiji utjecaj danas možemo vidjeti i na izložbi – rekao je I. Kirin.

IZLOŽBA KAO POVEZNICA

Dr. sc. Vanja Brdar Mustapić, voditeljica Zbirke namještaja u MUO i autorica izložbe,  naglasila je kako se uz same izložene primjerke namještaja, a koji će mnogima biti poznati jer su ih tijekom života vidjeli, a možda i sami koristili, mogu vidjeti i nacrti namještaja, fotografije, dokumentarna građa i televizijski prilozi, kao i sama tehnologija i proces proizvodnje.

Zahvala je to, kaže, i brojnim dizajnerima, ali i svim onim ljudima koji su svojim znanjem, stručnošću i radom pridonijeli razvoju ove industrije kroz desetljeća.

– Izložba možda izaziva sentimentalnost, ali je svakako i problemska te želi danas biti poticaj i poveznica između industrije i dizajna u proizvodnji namještaja u Hrvatskoj – istaknula je autorica izložbe.

PREDSTAVILI I KATALOG 

Mihaela Kulej, ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica, rekla je kako se ideja za realizaciju izložbe u Virovitici rodila još za trajanja izložbe u Zagrebu, gdje su bili partneri na izložbi i za koju su dali i dio građe. Večeras otvorena izložba ima puno poveznica i s novim stalnim postavom Gradskog muzeja koji kao podtemu ima “ruke majstora”, gdje obrađuje drvo u smislu privređivanja, dotiče se prvih stolarija i obrta i prvih industrija na našem području.

-Budući da je na ovoj izložbi riječ o konfekcijskom namještaju koji vežemo uz bivšu državu i koji je jako funkcionalan, izložba u posjetiteljima izaziva emotivnu i pomalo subjektivnu reakciju. Zasigurno će neki reći: jao, i ja sam ovo imao, upotrebljavao i vidio. Možda je to dizajn koji smo u nekom trenutku prerasli, rekla bih devedesetih godina prošlog stoljeća, no imam osjećaj da se opet tom dizajnu vraćamo – ocijenila je M. Kulej.

Večeras je predstavljen i katalog kojemu su izdavači Muzej za umjetnost i obrt i Gradski muzej Virovitica. Izložba je otvorena do 13. rujna. (www.icv.hr, mlo)

[g-gallery gid=”594760″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content