ISTRAŽIVANJE OTKRILO Znate li zašto su neki ljudi ljevaci, a neki dešnjaci?

Hoće li nekome dominantna ruka biti lijeva ili desna nije ‘zapisano’ u mozgu, kako se dugo vjerovalo, a prema najnovijem istraživanju određeno je i prije bebinog rođenja – u 8. tjednu trudnoće!

Riječ je, naime, o aktivnosti gena u kralježnici. Znanstvenici iz Njemačke, Nizozemske i Južne Afrike zajedno s biofizičarima sa Sveučilišta Ruhr Bochum usredotočili su se na dijelove kralježnice koji su odgovorni za prijenos električnih impulsa na ruke, noge i stopala. Proučavali su gen unutar kralježnice u fetusu u maternici između 8. i 12. tjedna trudnoće te otkrili kako se ondje događa asimetrija koju nikada ranije nisu otkrili, a upravo ona određuje hoće li netko pisati lijevom ili desnom rukom, piše IFL Science, a prenosi vecernji.hr

Prethodno se pretpostavljalo da je aktivnost gena u mozgu ta koja određuje je li netko ljevak ili dešnjak, odnosno ovisno o tome koja polutka mozga pokazuje više aktivnosti.

Osim dominantne ruke, imamo i dominantno oko i uho. Kako biste saznali koje je glavno, pokrijte jedno oko rukom, a drugu ispružite ispred sebe s palcem prema gore. Zagledajte se u palac, a zatim promijenite oko. Ono koje vam daje sliku sličniju trodimenzionalnom prikazu, ono je dominantno. Kada je riječ o uhu saznat ćete vrlo lako koje je dominantno – ono koje refleksno više koristite kada razgovarate na telefon.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content