JEDI ZDRAVO Nevjerojatno! Zbog ove su stvari salate u restoranima uvijek ukusnije nego kod kuće

Jeste li se ikad pitali (ili barem pomislili) kako i zašto su salate koje pripremaju restorani ukusnije od one koju ste pripremili kod kuće? Nije u pitanju to da ste lošija kuharica, ali nešto u salati u restoranu jednostavno utječe na bolji okus – piše vecernji.hr

Jedna od stavki je svakako ta što u restoranu radi vojska profesionalaca koji pripremaju vaš tanjur, a vi imate samo sebe… Možda je stvar u tome što u restoranima kuhari puno slobodnije koriste sol od vas!

Pogledajte bilo koju kulinarsku emisiju, a u njoj će kuhar ponavljati “dobro začinite jelo u svakoj fazi kuhanja”. Što se tako postiže? Svaka će namirnica biti dobrog ukusa, ali jelo neće biti preslano – ono to postaje kad se većina soli dodaje na kraju jela, a to ne želite.

POSTOJI JEDNO JELO KOJE DOSLOVNO TRAŽI MALO VIŠE SOLI, A TO JE SALATA!

Ako sami radite preljeve za salatu vjerojatno dodajte u njega sol, ali prijedlog je kuhara da se salata na samom kraju pripreme začini s malo krupne soli. Iako se teško može objasniti zašto je salata ukusnija kada se doda malo soli, neki bi zaključili da mala količina soli jača umami komponentu.

Umami je peti element okusa, a mogao bi se opisati kao pikantan, bogat… Iz nekog razloga dodatna sol na bilo kojoj vrsti salate doprinosi upravo tom okusu. Isprobajte sami – sasvim malo soli dodajte salati i procijenite što mislite… Naravno, salatu nikada ne solite prije posluživanja, jer će omekšati salatu.

Zašto je dobro jesti salatu?

Zelena salata sadrži velike količine antioksidansa (vitamin C i E, folna kiselina, likopen i alfa i beta karoten). Upravo ti antioksidansi štite tijelo od utjecaja štetnih radikala. Jedna je studija dokazala da konzumiranje niskokalorične hrane, kao što je zelena salata koja ima i manje od 150 kalorija, pojačava sitost i smanjuje ukupan broj kalorija unesenih tijekom obroka.

Pomaže uspostaviti alkalnu ravnotežu organizma, što donosi niz pogodnosti – povećanu energiju, bolju probavu, bistriji um, miran san te mladenački izgled kože. Važan sastojak zelene salate je folna kiselina (vitamin B11) koja je ključna za mnoge procese u ljudskom organizmu.

(ordinacija.vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content