Koliko je zapravo dobro spavati s psom u krevetu? Ovo su pozitivne i negativne strane

Većina ljudi voli da im je kućni ljubimac blizu, čak i kada idu spavati jer, kako neki tvrde, tako uvijek lakše utonu u san. No, jeste li razmislili koliko je to sigurno za vaše zdravlje? Postoje različita i podijeljena mišljenja oko toga, jer postoje dobre i loše strane dijeljenja kreveta s četveronožnim ljubimcem – piše Pink Villa, a prenosi vecernji.hr

Pozitivne strane

Kako tvrde liječnici, spavanje zajedno s psom ima pozitivan učinak na vaše mentalno zdravlje. Raste razina hormona oksitocina koji je odgovoran za emocionalnu povezanost te smanjuje lučenje kortizola – hormona stresa. Bliskost koju osjećate kad ste kraj psa snižava krvni tlak, smanjuje stres i depresiju. Osim toga, prijateljstvo vas i vašeg psa postaje snažnije, a samim time smanjuje se osjećaj usamljenosti.

Negativne strane

Krevet će biti prepun dlaka, a osim njih pas može dovesti razne parazite, prašinu i bakterije. S vremenom, vi zbog toga možete razviti astmu i razne alergije. Također, vrlo lako mogu prenijeti gljivičnu infekciju koja vam može uzrokovati probleme s kožom. Ono što svakako trebate napraviti prije nego psa pustite u svoj krevet je razmotriti njegove navike spavanja, higijenu, zdravlje, karakter i ponašanje. Recimo, ako vaš pas hrče to će ometati vaš san. Također ne bi bilo loše da se posavjetujete s liječnikom prije nego stvorite ovu naviku.

(vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content