Ministrica Bedeković o povećanju naknada za roditelje njegovatelje i njegovatelje te planovima za uslugu osobne asistencije

foto: ilustracija, K. Toplak

Vlada RH je krajem svibnja naknade za roditelje njegovatelje i njegovatelje osoba s invaliditetom povećala s 2500 na 4000 kuna. Povećanje je to koje je ova izuzetno osjetljiva skupina čekala čak 12 godina. Prema riječima ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković, njegovatelji će tijekom lipnja dobiti rješenje od nadležnog centra za socijalnu skrb, dok će isplata uvećane naknade biti u srpnju za lipanj te u budućim mjesecima za prethodni mjesec kao i do sada.

– Status roditelja njegovatelja i njegovatelja osobe s invaliditetom trenutno koristi 4859 osoba. Za isplatu uvećanih naknada do kraja 2020. godine Vlada RH osigurala je dodatnih 58 milijuna kuna što na godišnjoj razini iznosi ukupno 275 milijuna kuna – rekla je ministrica Bedeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Ovaj status je uveden 2007. godine, a 2017. godine proširen.

– Status roditelja njegovatelja koji je prvi put zakonski uređen 2007. godine, ova je Vlada 2017. godine proširila tako da status njegovatelja dobivaju i bračni ili izvanbračni drugovi, formalni ili neformalni životni partneri osobe s invaliditetom koji o njima brinu 24 sata na dan. Do tada je taj status u sustavu socijalne skrbi bio rezerviran isključivo za roditelje djece s najtežim teškoćama – ističe ministrica dodavši da roditelj njegovatelj i njegovatelj osim prava na novčanu naknadu, ostvaruje i prava iz mirovinskoga osiguranja, zdravstvenoga osiguranja i prava za vrijeme nezaposlenosti, kao zaposlena osoba prema posebnim propisima.

– Osim prava na novčanu naknadu za roditelja njegovatelja i njegovatelja, dijete s najtežim teškoćama i osoba s invaliditetom ostvaruje i druga prava iz sustava socijalne skrbi, kao što su pravo na osobnu invalidninu, jednokratne naknade, pravo na uslugu rane intervencije, pravo na psihosocijalnu podršku, pravo na uslugu pomoći pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja (integracija), pravo na uslugu pomoći u kući, pravo na uslugu boravka – navodi ministrica te ističe kako je u mandatu ove Vlade proširen i krug osoba koje mogu ostvariti pravo na osobnu invalidninu.

– Povećali smo i novčane iznose korisnicima osobne invalidnine i doplatka za pomoć i njegu, a povećali smo i iznose naknada za udomitelje pri čemu ni u jednome trenutku nismo smanjivali iznose postojećim korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi – dodaje.

Kako kaže, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku intenzivno radi na poboljšanju materijalnih prava i na položaju osoba s invaliditetom u društvu, a to planiraju i nastaviti, osvoje li novi mandat.

– Važno je napomenuti kako ćemo se i nadalje zalagati za partnerski odnos s predstavnicima osoba s invaliditetom kao i s njihovim organizacijama pri čemu ćemo i nadalje zagovarati izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom. Posebno je potrebno naglasiti važnost sudjelovanja osoba s invaliditetom u svim pitanjima koja se na njih odnose. Kao Ministarstvo intenzivno ćemo poticati međuresornu suradnju s ciljem uspostave sustava za utvrđivanja statusa osobe s invaliditetom kako bi svi sustavi mogli funkcionirati na pravičan način, čime se osobama s invaliditetom omogućava jednostavnije korištenje njihovih prava utvrđenih zakonima i pod zakonskim aktima – ističe ministrica, a navodi i planove vezane uz uslugu osobne asistencije.

– Važnu uslugu za osobe s invaliditetom, uslugu osobne asistencije regulirat ćemo zakonom kako bi osobe s invaliditetom s obzirom na težinu svog invaliditeta ostvarivale pravo na osobnu asistenciju sukladno zakonu. Širit ćemo usluge u zajednici za što bolji i kvalitetniji život osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju tako da u svakom dijelu Republike Hrvatske budu dostupne usluge koje su im potrebne – kaže ministrica.

U planu je i donošenje Zakona o inkluzivnom dodatku, čiji je cilj poboljšanje kvalitete života kao i pravo na izbor osobe s invaliditetom i članova obitelji o izboru pružatelja usluge.

– Naglašavam kako ćemo dovršiti novi Zakon o socijalnoj skrbi kojim će svim korisnicima osigurati pravično korištenje naknada i dostojanstven život – istaknula je ministrica Vesna Bedeković.

(www.icv.hr, ml)