Ministrica Bedeković: Sufinanciramo rad dječjih vrtića s 500 kuna po djetetu u 8 općina na području Virovitičko-podravske županije

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od ove godine s 500 kuna općinama sufinancira rad dječjih vrtića s 500 kuna po djetetu. Dio je to ulaganja u demografsku revitalizaciju preko poboljšanja sustava ranog i predškolskog odgoja, rekla je ministrica Vesna Bedeković.

Kako kaže, Vlada je imala tri faze ulaganja. Prva je izgradnja 500 vrtića diljem cijele Hrvatske, od čega je 11 na području Virovitičko-podravske županije.

– Konkretno je riječ o izgradnji i ulaganju u infrastrukturu. Tamo gdje je trebalo izgraditi nove vrtiće, izgradili smo nove, gdje je trebalo uložiti u rekonstrukciju, ulagalo se u to. No, druga je faza za moje ministarstvo jako važna, jer kad imate infrastrukturu, kad imate građevinu, onda treba ulagati u programe i u produljen rad vrtića – istaknula je, cilj je kaže, da vrtići i u velikim i malim sredinama imaju cjelodnevni rad, od jutra do kasnih poslijepodnevnih sati da bi se roditeljima omogućilo da na sigurnom ostavljaju svoju djecu dok su na poslu, bez obzira radili u tvrtkama ili poljoprivredi.

Treća faza je projekt koji je krenuo početkom ove godine, u koji je uloženo 13,5 milijuna kuna, a riječ je o sufinanciranju rada dječjih vrtića u općinama koje po indeksu razvijenosti pripadaju u kategorije od 1. do 4.

– To su male općine u ruralnim sredinama. U tim općinama sufinanciramo rad dječjih vrtića osnivačima, odnosno općinama s 500 kuna po djetetu. Trenutno smo u prvoj fazi obuhvatili 76 općina na području cijele Hrvatske, od kojih je 8 s područja Virovitičko-podravske županije. To su Suhopolje, Voćin, Mikleuš, Zdenci, Čađavica, Nova Bukovica, Špišić Bukovica i Pitomača – rekla je ministrica, naglasivši da je svim vrtićima koji su se prijavili na natječaj, a ispunjavali su kriterije, odobreno sufinanciranje.

– Vidjet ćemo kako će se ovaj projekt i mjera odraziti na rad naših vrtića u malim sredinama koje su nešto slabije po indeksu razvijenosti, napravit ćemo analizu i u skladu s time ćemo odlučiti što ćemo dalje. U svakom slučaju moja je namjera s obzirom na to da se do sad već pokazuju dosta dobri rezultati s tim projektom nastaviti dalje i obuhvatiti velik dio Hrvatske – kaže ministrica.

Cilj Vlade je, kaže, obuhvatiti svu djecu rane i predškolske dobi ranim i predškolskim odgojem.

– Prema analizi obuhvat djece u dječjim vrtićima na razini cijele Hrvatske je negdje 60 posto. Cilj je s tih 60 posto doći na 100 posto obuhvata, a to je jako važno u malim ruralnim sredinama. Gradovi su drugačija priča, oni imaju čitavu lepezu različite ponude sadržaja za djecu rane i predškolske dobi. U ruralnim sredinama je situacija nešto drugačija i moramo se jako truditi da bismo pružili jednak standard razvoja djetetu i na selu i u gradu, a posebno ruralnim sredinama, jer djeca u ruralnim sredinama su zaslužila i imat će jednake uvjete i jednake standarde kao i djeca u urbanim sredinama – istaknula je.

(www.icv.hr, ml)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content