Monografija povodom 25 godina KUD-a Crkvari: Ovo Društvo nositelj je tradicijske kulture svog okruženja

Kulturno-umjetničko društvo “Crkvari” iz malog orahovačkog prigradskog naselja po mnogočemu je osebujno i zanimljivo, a ove godine slavi 25 godina svoga postojanja.

Rad ovog malog društva je izniman, a u sklopu odrađivanja svoje osnovne zadaće, čuvanja kulturne baštine svoga kraja, Društvo stvara niz manifestacija, promovira Crkvare i Orahovicu diljem Hrvatske i Europe i snima dokumentarne filmove narodnih običaja. Kako bi sve ono što je krasilo ovo društvo proteklih 25 godina bilo na jednom mjestu, tajnik Društva Ivan Grgurić pri kraju je pisanja monografije.

-Naše Društvo je definitivno nositelj tradicijske kulture svog okruženja. Predstavili smo se u 100-tinjak gradova i mjesta Lijepe Naše i devet europskih zemalja. Organizatori smo dvije velike manifestacije, “Crkvaračko Prelo” koje je postalo zaštitni znak Orahovice te Dana svetog Lovre – zaštitnika Crkvara koji nosi radni naziv “Stara jela za novo doba”, gdje prikazujemo danas zaboravljena stara slavonska i crkvaračka jela. Rad našeg Društva evidentiran je u bogatom pismohranu koji se redovno vodi, a članovi posjeduju velik broj fotografija, zapisa i podataka i stoga smo imali jednu odličnu osnovu sve to sažeti u jednu cjelinu i na jedno mjesto. Tako je rođena ideja da napravimo ovu knjigu koja započinje jednom, recimo to tako, osobnom kartom Crkvara, od povijesti, zemljopisnog položaja, stanovništva do gospodarstva, a u nastavku kreće priča o radu Društva uz zanimljiv podatak kako je u svojim počecima radilo kao sekcija DVD-a Crkvari, koje je tako bilo jedino vatrogasno društvo u Hrvatskoj koje je sadržavalo ovakvu sekciju. Kao samostalno, osnovani smo 1995. godine, a treba reći da je davno prije folklor i čuvanje narodnih običaja u Crkvarima živjelo punim plućima, a osnivanje KUD-a je odličan pečat cijele te povijesne priče – kaže autor knjige, rođeni Crkvarčanin i tajnik KUD-a Ivan Grgurić koji je knjigu obogatio i završetkom, odnosno posljednjim stranicama gdje je izradio mali rječnik starih crkvaračkih riječi:

-Bogatstvo našeg hrvatskog jezika je u tome što svaki kraj gotovo ima svoje narječje ili izričaj pa tako i naše malo mjesto. Prvo sam izrađujući knjigu upotrijebio nekoliko tih riječi kroz tekstove, pa imao zamisao u fusnoti pojasniti o čemu se radi, no onda sam došao na ideju kako bi bilo odlično sastaviti jedan mali crkvarački rječnik koji bi podsjetio starije na sve te riječi, a one mlađe naučio kako su što njihove bake i djedovi izgovarali. Eto, vjerujem kako će i taj detalj biti jedno bogastvo ove knjige – zaključio je Grgurić.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content