Načelnik Grgačić uoči proslave Vidova: Uz pomoć Vlade RH i europskih fondova nastavljamo s daljnjim razvojem naše općine

Mještani Pitomače od 11. do 15. lipnja obilježit će blagdan nebeskog zaštitnika sv. Vida i Dane općine. Tim povodom o najznačajnijim aktivnostima i projektima razgovarali smo s načelnikom općine Željkom Grgačićem.

Po kojim ćete projektima pamtiti prošlu godinu? Što se napravilo od Vidova do Vidova?

Općina Pitomača tijekom prošle godine provodila je veći broj značajnih i manje značajnih projekata kako u financijskom, tako i u svakom drugom pogledu. Većina njih sufinancirana je od resornih ministarstava ili sredstvima europskih fondova, a njihovo trajanje od prijave do realizacije uglavnom je duže od godinu dana. Stoga ću se ovom prilikom osvrnuti samo na one značajnije koji su i završili tijekom 2019. godine.

Projekt „Preradović & Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području“, čiji je nositelj bila Općina Pitomača, a partner na projektu mađarski grad Csurgó, zasigurno je najznačajniji projekt završen prošle godine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1,5 milijuna eura, od čega su bespovratna sredstva iznosila 1,3 milijuna eura. Kroz projekt je obnovljena kuća Petra Preradovića u Grabrovnici i uređena u suvremen interpretacijski centar.

Projekt „Reciklažno dvorište općine Pitomača“ završen je prošle jeseni. Projekt je bio ukupne vrijednosti 4,2 milijuna kuna, bespovratna sredstva iznosila su gotovo 3,5 milijuna kuna, a da bi udio Općine Pitomača u ovom projektu bio još manji, u osiguranje dijela potrebnih sredstava uključilo se i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Moram izdvojiti skrb za najmlađe žitelje naše općine i spomenuti projekt koji pridonose njihovom što kvalitetnijem odrastanju. Nakon što smo uz sufinanciranje resornog ministarstva proveli drugu etapu uređenja otvorenog igrališta Dječjeg vrtića „Potočnica“ u Pitomači te projekt njegove energetske obnove, u suradnji s Vladom RH prošle godine smo započeli s provedbom projekta „Igraonica sreće“ sufinanciranog iz EU fondova, kroz koji se u vrijeme produženog trajanja radnog vremena vrtića održava pet različitih igraonica koje polaznici mogu pohađati bez plaćanja bilo kakvih troškova.

Teško je ne spomenuti projekte „Zeleno srce Podravine“, „Vrijedne ruke pomoći“, „Rekonstrukcija Doma kulture“, „Old Drava“ ili u gospodarskom smislu najznačajniji projekt „Poduzetnički inkubator“ čiji je nositelj bila Virovitičko-podravska županija, a koji je upotpunio postojeću gospodarsku infrastrukturu na području naše općine.

Već ste spomenuli ulaganje u najmlađe žitelje općine. Na koje sve još načine Općina ulaže u obrazovanje i socijalna davanja?

Iako Općina Pitomača u svojoj nadležnosti nema ni školstvo ni zdravstvo, suradnja s ovim institucijama na području općine je na visokoj razini. Od jeseni prošle godine sufinancira se i boravak djece u dječjem vrtiću virovitičkog COOR-a te prijevoz. U suradnji sa Županijom osigurali smo sredstva za kupnju udžbenika i ostale potrebne školske opreme osnovnoškolcima i prvim razredima Srednje škole „Stjepana Sulimanca“. Srednjoškolcima se sufinancira i dio cijene mjesečne đačke putne karte.

Općina pomaže i rad Visoke škole za menadžment u informatici i turizmu, a osigurava i stipendije za stotinjak polaznika viših ili visokoškolskih ustanova diljem Hrvatske i u inozemstvu, na što smo jako ponosni.

Korisnicima zajamčene minimalne naknade kontinuirano se isplaćuju materijalni troškovi stanovanja, a umirovljenicima slabijeg imovinskog cenzusa i prigodna naknada povodom blagdana Božića i Uskrsa. Ovogodišnja uskrsnica je zbog korone kasnila, ali je isplaćena tijekom prošlog tjedna.

Od ove smo godine pojačali i kategoriju naknada za takozvane demografske mjere te smo osim naknade za novorođeno dijete (2.000 kuna) uveli i financijsku pomoć za mlade obitelji prilikom kupnje građevinskog zemljišta, kupnje ili izgradnje stambenog prostora. Iskazani interes mladih pokazuje da smo ovim mjerama pogodili.

Koji će projekti obilježiti ovu godinu i koji su vam planovi za budućnost?

Kao i kod projekata koji su obilježili prošlu godinu, tako mi se teško odlučiti i za one koji su najznačajniji za 2020. godinu ili skoru budućnost.

”Centar za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav”, čiji su partneri Javna ustanova VPŽ i Turistička zajednica Općine Pitomača, projekt je kojemu se jako veselimo, a koji će kompletnoj Križnici pružiti jednu novu, do sada nezamislivu dimenziju i ovaj prekrasan dio pitomačke općine pokušati učiniti turistički još poželjnijim.

Europa je svoje „prste uplela“ i u projekt „Eagle“. Riječ je o općinskom projektu koji će se provoditi u partnerstvu s mađarskom šumarijom Mecsekerdő Zrt iz Pečuha te Turističkom zajednicom općine Pitomače, a čija je ukupna vrijednost 1,7 milijuna eura. Cilj projekta je u pitomačkom vinogorju izgraditi vidikovac izgleda tradicionalnog klopotca, urediti postojeću Podravsku strehu i vinski podrum te tako dobiti još jednu turistički poželjnu i atraktivnu destinaciju.

„Spektar“ je projekt čiji je nositelj tvrtka Draft d.o.o., a Općina Pitomača jedan od osnivača, projekt vrijednosti gotovo 8 milijuna kuna kojim će se omogućiti kvalitetnije pružanje socijalnih usluga na području triju općina partnera na projektu; naše, Špišić Bukovice i Kloštra Podravskog.

U realizaciji ili pred svojim početkom su izgradnja i opremanje društvenog doma i kulturnog centra u Starogradačkom Marofu, izgradnja edukativno-poučne pješačke staze “Banov brod“, projekt uređenja Petrovog vrta u Grabrovnici te izgradnja mini kružnog toka u Pitomači.

Za kraj i najava najvećeg općinskog projekta u povijesti, više od 200 milijuna vrijedne izgradnje sustava odvodnje aglomeracije Pitomača, kojim će kanalizacijska mreža pokriti naselja u najvećem dijelu pitomačke općine. Projekt će se sufinancirati europskim sredstvima uz osiguranje domaće komponente od strane Hrvatskih voda i Općine Pitomača. Do kraja ove godine očekujemo odabir izvođača radova za ovaj projekt koji provodi virovitički Virkom. (www.icv.hr, ml)