NOGOMETNA OPĆINA Niz ulaganja općine Lukač u obnovu sportskih i društvenih objekata

U posljednje dvije godine Općina Lukač zadala si je zadatak vratiti mlade i djecu na nogometna igrališta, a u tome itekako uspijevaju. Pokrenuli su Školu nogometa koju pohađa 70 malih i mladih nogometaša iz svih naselja općine, a jednako tako obnovama sportskih objekata osigurani su odlični uvjeti za bavljenje sportom. Svlačionice, nogometna igrališta i tribina s ovih područja, ne bi se posramili ni nogometaši koji igraju u visokim rangovima natjecanja, rekao je načelnik općine Lukač Đuro Bukvić.

Kako kaže, u nogometu je cijeloga života, a upravo se oko nogometa „kreće“ i društveni život malih sredina.

– Što mi to imamo u ruralnim sredinama, u našim selima nedjeljom? Prijepodne imamo svetu misu i poslijepodne su nedjeljne utakmice. Nogomet je veliki dio naših života i upravo zato općina Lukač čvrsto stoji iza projekta Škole nogometa, kao i svih ostalih projekata kojima smo uredili sportske prostore, a mogu s ponosom reći da će sada svi naši klubovi imati uređene prostore – rekao je načelnik Bukvić prilikom obilaska završenih sportskih objekata i onih na kojima su radovi u tijeku, u pratnji ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesne Bedeković, saborskog zastupnika i predsjednika HVIDR-e RH Josipa Đakića, člana Uprave Hrvatskih šuma Igora Fazekaša, župana Igora Androvića i njegovog zamjenika Marija Klementa.

Radovi na Sportskom domu u Turanovcu, vrijedni 544 tisuće kuna privedeni su kraju, a prostor je predan na korištenje NK Turanovac. Od tog iznosa Općina je financirala nešto manje od 100 tisuća kuna, jer je projekt prijavila na natječaj Lokalne akcijske grupe „Virovitički prsten“, gdje je odobren i sufinanciran.

IMG 6124
Foto: K. Toplak

Drugi sportski objekt koji se obnavlja je Sportski dom u Lukaču koji se nalazi u sklopu Općinske zgrade. Općina je uz pomoć Razvojne agencije Vidra prijavila projekt obnove Općinske zgrade i Sportskog doma vrijedan 938 tisuća kuna te joj je odobreno 498 tisuća bespovratnih kuna. U sufinanciranju sudjeluje i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU na čiji su se Poziv prijavili te im je odobren iznos od gotovo 238 tisuća kuna. Tako je iz općinskog Proračuna za energetsku obnovu ovih objekata izdvojeno nešto više od 211 tisuća kuna.

IMG 6134
Foto: K. Toplak

Treći objekt je zgrada društvenog, vatrogasnog i sportskog doma u Dugom Selu Lukačkom, čija obnova vrijedi 546 tisuća kuna. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sudjeluje sa 168 tisuća kuna, dok je preostali dio financiran iz općinskog Proračuna. Prema riječima načelnika Bukvića, nakon završetka radova Društveni dom bit će na raspolaganju svim mještanima. Osim sportaša koji će dobiti nove svlačionice, u njemu će prostor naći udruge, kao i vatrogasci u čiju je garažu prije nekoliko dana stiglo vozilo iz Tirola.

IMG 6177
Foto: K. Toplak

Četvrti objekt je Športsko rekreativni centar u sklopu Kurije Janković u Kapela Dvoru. Riječ je o velikom projektu, vrijednom 7,8 milijuna kuna, čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija uz partnere grad Barcs i županijsku Turističku zajednicu, dok je Općina Lukač po završetku izgradnje opremila i uredila prostor svlačionica, tribina i terena.

IMG 3142 Custom e1587295640735

Svi ovi projekti, kao i niz drugih manjih, ističe načelnik Bukvić, ne bi bili mogući bez velikog priljeva novca u općinski Proračun zahvaljujući fiskalnoj decentralizaciji.

– Općina Lukač je unazad četiri godine primala 1,6 milijuna kuna, danas primamo negdje oko 8,5 milijuna kuna. To je rezultat fiskalne decentralizacije koja je učinjena u mandatu ove Vlade – rekao je načelnik Bukvić.

Prema riječima saborskog zastupnika Josipa Đakića na području Virovitičko-podravske županije povećani su proračuni općina, gradova i Županije za 92 milijuna kuna.

– Fiskalna decentralizacija je omogućila stvaranje i završavanje projekata. Općina Lukač je primjer koliko je ta odluka bila dobra. Kad vidimo koliko je uloženo u male sredine, koliko je domova i športskih terena obnovljeno, osmišljeno kulturnih i turističkih sadržaja, zasta je vrijedno pohvale. Ovaj je ruralni prostor doživio oporavak koji zaslužuju svi mještani – rekao je Đakić

IMG 6215

S tim se slaže i župan virovitičko-podravski Igor Andrović.

– Mislim da s punim pravom možemo reći da je općina Lukač u proteklom razdoblju napravila izuzetan napredak. Realizirano je puno projekata u svim segmentima i društvenog i javnog života. Od komunalne infrastrukture, do razvoja gospodarstva, sporta, udruga… Tako da sigurno može biti uzor ne samo općinama na području naše županije, već i općinama na razini cijele Hrvatske. Te zgrade se ne rade same za sebe, nego za sve žitelje i prema onome što sam ovdje vidio, ova općina stvarno ima perspektive, mladi ostaju, obitelji se šire i vjerujem da će tako biti ubuduće – rekao je župan Andrović, koji se okušao u duelu s mladom nogometnom nadom iz Kapele Dvora.

IMG 6530
Foto: K. Toplak

(www.icv.hr, ml; foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”594155″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content