Razvojna agencija VIDRA već cijelo jedno desetljeće sudjeluje u najznačajnijim projektima na području VPŽ

Najznačajniji projekti Virovitičko-podravske županije vežu se uz VIDRA-u agenciju za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Zovu je „tvornicom projekata“, proglašena je i najboljom Razvojnom agencijom Hrvatske, a od 2018. godine su regionalni koordinator i od tada, sukladno Zakonu, ne radi nove projekte za poduzetnike i poljoprivrednike, već isključivo poslove javne ovlasti i od općeg gospodarskog interesa. Tako su VIDRA i ravnateljica Emina Kovač, dobili novu ulogu u kreiranju i provođenju razvojnih inicijativa na području VPŽ, a sve u cilju povećanja ukupne konkurentnosti regije u najširem smislu.

Iz VIDRA-e su najznačajniji županijski projekti unazad deset godina, a na sjednici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, govorilo se o radu za prošlu godinu. U njoj je VIDRA, vezano za operaciju 7.4.1. „Ulaganje u pokretanje poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo…“, u suradnji s općinama i gradovima prijavila 10 projekata ukupne vrijednosti 53.919.402,63 kuna. Gledano pak samo projekte koji se financiraju nacionalnim i europskim sredstvima, a vezano samo za prijavitelje kojima je osnivač Virovitičko-podravska županija, prošle godine je VIDRA provela ukupno 12 projekata ukupne vrijednosti 125.399.980,64 kune.

Vezano za to, najznačajniji su projekti: Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija, vrijedan 50 milijuna kuna: Nova multifunkcionalna hala Viroexpa, koja je, najvećim dijelom građena sredstvima Ministarstva poljoprivrede, te Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem, te Mreža inkubatora Virovitičko-podravske županije u Slatini, Orahovici i Pitomači.

– VIDRA je županijska perjanica, otvorena za suradnju i davanje savjeta, pisanje projekata, s ciljem boljeg općeg gospodarskog interesa za područje Virovitičko-podravske županije. I jučer, i danas i sutra, imamo samo jedan cilj – bolji život za svakog stanovnika naše županije. Zadovoljni osmijeh naših stanovnika i naše djece za nas nema cijenu, a u tome VIDRA ima iznimno značajnu ulogu  naglasio je župan Andrović.

Inače, 2019. godine u provedbi je bilo 79 projekata ukupne vrijednosti 537.427.253,76 kuna, a čije je financiranje osigurano putem EU u čemu se najviše ističu Uređenje Turističko-rekreacijskog centra Jezero – Hercegovac – Ružica grad kod Orahovice (81 milijun kuna), Centar za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje (40 milijuna kuna), Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu (36 milijuna kuna), Tehnološko inovacijski centar (17,5 milijuna kuna), ali i izgradnja Studentskog doma u Požegi (vrijednost 33 milijuna kuna).

Osim toga, VIDRA je pružila potporu prilikom pripreme i provedbe projekata koji se financiraju iz nacionalnih sredstava a odnose na razvoj lokalne infrastrukture te su odobreni za financiranje kroz Program razvoja lokalne zajednice u 2019. godini. Riječ je o 15 projekata, za općine i gradove s područja Virovitičko-podravske županije, ukupne vrijednosti 4.600.000 kuna. (vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content