SNAŽAN PRIRODNI LIJEK Iznenadili biste se u koliko situacija za spas možete posegnuti za čuvarkućom

Na brojnim našim kamenim kućama, u kamenjarima, obiteljskim vrtovima i na balkonima možemo vidjeti savršeno oblikovane zelene rozete čuvarkuće. Riječ je o jako otpornoj i ljekovitoj biljci koja se oduvijek smatrala zaštitnicom kuće i obitelji.

Njezin je latinski naziv Sempervivum tectorum, što u prijevodu znači „ona koja vječno živi na krovovima“. Taj je naziv dobila zahvaljujući starom narodnom vjerovanju da štiti kuću od udara groma i oluje. Osim što je vrlo jednostavna za uzgoj te može izdržati veliku sušu i ekstremne uvjete, ona je i jako ljekovita te po svojim dobrobitima podsjeća na slavnu aloju.

Čuvarkuća sadrži jabučnu i mravlju kiselinu, tanine, kalcijev malat i malu količinu smole te se zbog tih sastojaka smatra ljekovitom. Ova biljka ima protuupalna, antiseptička i diuretska svojstva.
Pomaže kod:
– liječenja cisti i mioma
– hemoroida
– upala uha i mokraćnih kanala
– probavnih tegoba
– iritacija na koži, porezotina, bradavica, opeklina, osipa
– čira u usnoj šupljini
– menstrualnih tegoba

Čuvarkuća se najčešće primjenjuje u obliku soka ili čaja te se često kombinira s medom kao pomoć kod različitih zdravstvenih tegoba. Možete je primjenjivati oralno, kapati u uho te mazati na kožu, ovisno o tegobi koju imate.

roof houseleek 54074 1280

Najveće dobrobiti čuvarkuće

1. Ublažava infekcije uha

U narodnoj medicini čuvarkuća se primjenjivala za ublažavanje tegoba izazvanih infekcijama uha. Od njenih svježih listova možete napraviti kapi za upalu uha.

Kapi od čuvarkuće za upalu uha

Izmiksajte nekoliko listova čuvarkuće u blenderu pa nekoliko kapi nakapajte u bolno uho. Lezite mirno i pustite da djeluje nekoliko minuta, a zatim okrenite glavu na drugu stranu te pustite da sok od čuvarkuće iscuri na papirnatu maramicu.

Napomena: trudnicama, dojiljama i maloj djeci ne preporučuje se primjena čuvarkuće.

2. Pomaže kod cista i mioma na maternici

Poznato je da čuvarkuća djeluje u smanjivanju cisti i fibroida, odnosno mioma na maternici. U tom slučaju koristite med s dodatkom čuvarkuće. Imate li manju cistu ili miom, med možete konzumirati do 20 dana, no ako je cista veća, trebat će vam i nekoliko mjeseci konzumacije ovog ljekovitog meda.

Ljekoviti med s čuvarkućom za ciste i miome

Osim kod cista i mioma, čuvarkuća u kombinaciji s medom djeluje kod oslabljenog imuniteta, loše probave i konstipacije te kod raznih probavnih tegoba.

Osim toga, ovaj moćni dvojac imaju i detoksikacijski učinak te će vašem organizmu priuštiti i čišćenje od otrova.

Sastojci:

300 g listova čuvarkuće
500 g meda (najbolje manuka)

Priprema:

Nasitno nasjeckajte 300 g svježe ubranih listova čuvarkuće. Pomiješajte ih s medom (manuka ili nekim drugim kvalitetnim medom). Prelijte u staklenku i poklopite. Čuvajte u hladnjaku. Svako jutro natašte, pola sata prije doručka, uzmite po 1 žličicu ovog meda. Također, 1 žličicu pojedite i između ručka i večere te još jednu prije spavanja. Ova količina meda bit će vam dostatna za 20 dana.

3. Smanjuje upale urinarnog trakta i iritacije na koži

Čuvarkuća se od davnina primjenjuje u ublažavanju raznih iritacija na koži, upala urinarnog trakta i probavnih tegoba.

Također, pomaže kod grčeva, nadutosti i želučanih problema te ublažava menstrualne tegobe. U tu svrhu možete kuhati ljekoviti čaj od čuvarkuće.

Čaj od čuvarkuće (za probavu, urinarni trakt i kožu)

Osim što ga možete konzumirati, ovaj čaj možete nanositi i na kožu kako biste ublažili osip, iritacije, porezotine, opekline, ubode, ugrize i sl.

Čaj se jednostavno priprema, no uvijek vodite računa o tome da koristite potpuno svježe i neoštećene listove čuvarkućine rozete.

Priprema:

Natanko narežite nekoliko listova čuvarkuće. Stavite ih u mali lonac pa prelijte s 250 ml vode. Zakuhajte pa ostavite da lagano kuha 10-15 minuta. Zatim izvadite listove iz vode i ostavite čaj da se malo ohladi. Pijte ovaj čaj nekoliko puta dnevno, uvijek svježe pripremljen.

(Alternativa za vas; foto: M. Rođak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content