U ponoć istekao rok za predaju izbornih lista: Predizborna kampanja vjerojatno počinje u četvrtak prijepodne

U ponoć je istekao rok za predaju kandidacijskih lista. Nakon toga Državno izborno povjerenstvo ima 48 sati da provjeri kandidature. Čim objavi zbirne liste pravovaljanih kandidatura službeno će početi predizborna kampanja, a očekuje se da bi to moglo biti u četvrtak prijepodne, piše HRT.

Posljednji dan primanja kandidatura bila je gužva. Svoje liste DIP-u je predalo 30-ak predlagatelja. Među njima su bili HDZ, Most, Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića, Hrvatska građanska stranka Željka Keruma, nekoliko koalicija, niz manjih stranka te kandidati za zastupnike nacionalnih manjina.

S početkom službene izborne promidžbe DIP bi trebao objaviti i pojedinosti o samim listama, dobi kandidata, zastupljenosti žena i sl., pa će se i službeno znati koji predlagatelji nisu poštovali pravilo da im na listama žene i muškarci budu uravnoteženo zastupljeni. Na svakoj listi, naime, treba biti najmanje 40 posto pripadnika svakog spola, a nepoštivanje tog načela ‘povlači’ novčanu kaznu do 50 tisuća kuna po listi.

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić kazala je za HRT-ov Dnevnik 3 da je dotad zaprimljeno 176 lista. U to vrijeme bila su najavljena još četiri predlagatelja s 15-16 lista.

– Bit će nešto više lista nego 2016. godine. Tada je bilo 177 lista, kazala je Fabijančić Križanić.

Istaknula je i da će pravovaljane liste sigurno biti objavljene u roku od 48 sati te da se mogu očekivati sredinom dana 18 lipnja. Naglasila je da objavom lista počinje i službena kampanja.

U  Sabor se bira 151 zastupnik. U 10 izbornih jedinica u RH bira se 140 zastupnika, tri će birati hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, a osam pripadnici nacionalnih manjina u 12. izbornoj jedinici.

Na izborima za Sabor 2016., za 151 zastupničko mjesto natjecalo se oko 2.500 kandidata. U 11 jedinica istaknuto je bilo 177 listi, a u 12., manjinskoj natjecalo se 29 kandidata.

(hrt.ht)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content