U Slatinskom Drenovcu održana komemoracija za ubijene Hrvate u vrijeme II. Svjetskog rata i poraća

U organizaciji Općine Čačinci u Slatinskom Drenovcu kod spomen križa i spomen grobišta pogubljenim Hrvatima u vrijeme II. Svjetskog rata održana je komemoracija njima u čast. Komemoraciji su nazočili saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, zamjenici župana VPŽ Marijo Klement i Darko Žužak, član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Papuk Alen Jurenac, voditelj LAG-a Papuk Saša Rister, domaćin, načelnik općine Čačinci Mirko Mališ te mnoštvo predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata s orahovačkog i slatinskog područja.

Proučavajući događanja na ovom području iz vremena II. svjetskog rata orahovački kroničar i dopredsjednik udruge Hrvatski domobran Orahovica Miroslav Gazda je prilikom prijašnjih komemoracija naglasio kako je Slatinski Drenovac bio radni logor i veliko gubilište hrvatske vojske i civila osnovan već koncem 1942. godine u koji su dovođeni zarobljeni hrvatski vojnici, ali i veliki broj civila koji su obnašali određene poslove logistike za partizansku vojsku i nakon odrađenog vremena provedenog na prisilnom radu u Drenovcu, zarobljeni vojnici i civili su likvidirani, a na njihova mjesta dovođeni su novi, a isto tako tu jer dovedena i kolona vojnika i civila s tzv. Križnog puta i tu su ih sve poubijali, stoji u izlaganjima Miroslava Gazde. Na komemoraciji se nakon odavanja počasti polaganjem vijenaca i lampiona, prvi obratio načelnik općine Čačinci Mirko Mališ.

Komemoracija Slatinski Drenovac

-Prije tri godine izgradili smo i otvorili ovo spomen grobište kako bi odali dužno poštovanje žrtvama totalitarnog komunističkog režima, a evo svake godine, prve nedjelje nakon blagdana Srca Isusova održimo komemoraciji i Svetu Misu za ove nevine žrtve. Tako smo i ove godine s dužnim pijetetom došli ovdje pokloniti im se i od srca im se zahvaljujem svima koji use odazvali – rekao je Mališ. Zamjenik župana VPŽ Darko Žužak naglasio je kako su se nakon II. svjetskog rata događali mnogi zločini nad Hrvatima koji se nikada ne smiju zaboraviti.

Komemoracija Slatinski Drenovac

-Svjedoci smo i danas da itekako moramo biti spremni i jedinstveni u obrani naših nacionalnih vrijednosti kao što smo bili i u vrijeme Domovinskog rata jer samo tako možemo očuvati ono što je naše. Pokušavaju nam nametnuti štošta, ono što je normalno učiniti nenormalnim i obrnuto, ali zato sve i danas pozivam na toliko potrebnu jedinstvenost – rekao je između ostalog Žužak.

Saborski zastupnik Josip Đakić istaknuo je kako je na ovom mjestu skončalo gotovo 500 nevinih duša i kako su godinama te žrtve bile obezvrijeđene.

Komemoracija Slatinski Drenovac

-I ono što je najvažnije za ove žrtve i zločine nitko nije nikada odgovarao. Ova spomen kosturnica izgrađena je kako bi se vječno sjećali na događaje iz vremena II. Svjetskog rata i neka bude trajna obaveza posjet, sjećanje i odavanje počasti na ono što se ne smije zaboraviti nikada. Zločin i ubojstvo bez suda i pravde sigurno ne može postojati. Ne možemo reći da je u proteklim vremenima, dok nije donesen zakon na europskom nebu o svim totalitarnim režimima pa tako i komunističkom, da je bilo jasno definirano što to zapravo jest. Svaki totalitarni sustav nosi svoj žrtve, a vrijeme komunističkog terora donijelo je žrtve ljudi koji su stradali samo zato što su bili Hrvati ili prijatelji s Hrvatima. Od Bleiburga i natrag, diljem bivše države ima oko 700 pronađenih grobišta koja jasno govore koliko o ikakvih je bilo svirepih ubojstava i razbojstava i kao je to bilo okrutno vrijeme. Dužni smo oprostiti, ali zaboraviti nikada jer oni koji zaboravljaju, siguran sam da omogućavaju ponavljanje takvih događaja. Neka je laka hrvatska gruda ovim žrtvama Slatinskog Drenovca – rekao je između ostalih Đakić. Molitvu za sve žrtve predvodio je župnik župe Presvetoga trojstva Čačinci, velečasni Nedjeljko Androš.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content