U spomen na žrtve Slatinskog Drenovca u Slatini položeni lampioni i vijenci te služena misa zadušnica

U spomen na žrtve Slatinskog Drenovca, kada je za vrijeme 2. svjetskog rata i poraća mučki ubijeno 500 Hrvata, jučer (nedjelja) su u Slatini položeni upaljeni lampioni i vijenci kod spomen obilježja u Parku 136. slatinske brigade, te služena misa zadušnica u crkvi sv. Josipa.

Vijence i upaljene lampione položili su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predvođeni predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije Matom Bubašem i predsjednikom Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine Ilijom Nikolićem, te predstavnici Grada Slatine, predvođeni gradonačelnikom Denisom Ostrošićem. Molitvu je predvodio župnik slatinske Župe bl. Ivana Merza Slatina vlč. Nikola Jušić.
m IMG 9505

Požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, u zajedništvu sa svećenicima Slatinskog i Našičkog dekanata, predvodio je u slatinskoj župnoj crkvi sv. Josipa misu zadušnicu za žrtve čije se kosti nalaze u Kosturnici u Slatinskom Drenovcu.

Dobrodošlicu biskupu zaželio je domaćin, župnik slatinske Župe sv. Josipa vlč. Dragan Hrgić, a cvijeće su mu uručili predstavnici ovogodišnjih kandidata za svetu krizmu, koji će taj sakrament primiti za dva tjedna.

Uvodeći u misno slavlje i pozdravljajući nazočne svećenike i vjernike biskup Škvorčević se zahvalio svima onima koji nastoje biti hrvatsko molitveno srce koje pamti žrtve iz davnih, ali i ovih bližih vremena. Posebne pozdrave uputio je predstavnicima udruga, osobito braniteljskih koji su nositelji trajnog sjećanja na sve hrvatske žrtve, na one koji su uložili sebe za naše dobro, za naše dostojanstvo i slobodu.

m IMG 9635

– Pred zlom iz 2. svjetskog rata koje se utisnulo u naše pamćenje, nemirima u kojima se i danas zbog više razloga nalazimo, silno je potrebna utemeljeno ohrabrujuća riječ. Može nam je pružiti samo Onaj koji je pobijedio zlo i smrt. Isus nam u današnjem evanđelju tri puta ponavlja ”Ne bojte se ljudi!”. Dok u svom srcu prebiremo žrtve Slatinskog Drenovca, odzvanja posebnom snagom Isusov poziv ”Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu”. Žrtvama u Slatinskom Drenovcu kojih se spominjemo ubili su tijelo, ali nisu mogli ubiti dušu – rekao je, između ostalog, u svojoj propovijedi biskup Škvorčević.

Na kraju svete mise biskup je zahvalio nazočnim vjernicima što su sudjelovanjem u ovom slavlju žrtvama Slatinskog Drenovca, te im iskazali svoju pažnju i zahvalnost. Krizmanicima je uputio nekoliko riječi ohrabrenja u oblikovanju njihove jedinstvene osobe i nutrine bića po Isusovu duhu, te je na sve nazočne zazvao Božji blagoslov, osobito one koji su na bilo koji način povezani sa žrtvama Slatinskog Drenovca.
(www.icv.hr, adf; Foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”594030″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content