U Virovitici održana svečanost povodom obilježavanja 29. godišnjice osnutka slavnog 50. samostalnog bataljuna ZNG Virovitica

U povodu 29. godišnjice formiranja 50. samostalnog bataljuna Virovitica, koji je bio preteča slavne 127. gardijske brigade, odnosno 81. gardijske bojne HV, danas (petak) su mnogobrojna izaslanstva braniteljskih udruga, Hrvatske vojske i policije te Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, na Spomen obilježju Hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Virovitici odali dužnu počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim i nestalim Hrvatskim braniteljima.

Na ovoj svečanosti je uz predsjednika Kluba 50. Samostalni bataljun Virovitica Antuna Grizelja, nazočio i nekadašnji zapovjednik 127. brigade HV, sada predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH general-pukovnik Đuro Dečak, zamjenik župana Darko Žužak, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin sa svojim zamjenicima Damirom Marenićem i Vlastom Honjek Golinac te ostali uzvanici.

MG 1660

U ime organizatora UDVDR-a ogranak Virovitica, o značaju osnivanja ovog slavnog bataljuna govorio je predsjednik udruge Vlado Paurić istaknuvši tom prigodom da su pripadnici 50. samostalnog bataljuna ranih devedesetih oslobodili prve vojne objekte na području Republike Hrvatske, grad Viroviticu kao i okolna uporišta agresora, zaplijenivši značajnu količinu vojne opreme, postavši tako okosnica stvaranja pobjedničkih brigada HV-a.

General pukovnik Đuro Dečak istakao je da je valja imati na umu da je osnivanje Samostalnog bataljuna u stvari legalizacija već postojeće postrojbe koja je tada već brojala preko 1.700 ljudi koji su se organizirali od 15. kolovoza 1990. kad je stiglo prvo naoružanje.

-Tada smo po vojnoj liniji formirali čete od tadašnjih općina koje su činile Općinu Virovitica. Dolaskom Josipa Manolića na mjesto predsjednika Vlade RH, odlučili smo da se legalizira sve ono što u Hrvatskoj postoji u formi obrane suvereniteta Republike Hrvatske. Tada smo dobili zapovijed da mobiliziramo tada još uvijek nepostojeći bataljun. Bili smo ispred svog vremena, a Virovitica je dala veliki obol oslobođenju Republike Hrvatske od neprijateljskog agresora – rekao je tom prigodom između ostalog general pukovnik Đuro Dečak.

MG 1663

Jedan od nekadašnjih zapovjednika, sada predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Zvonko Kožnjak također je tom prigodom istakao da je Virovitica u to vrijeme bila među nekoliko gradova koji su i prije početka oružanog sukoba bili dobro organizirani.

-Posjedovali smo naoružanje, bili smo vojno ustrojeni po satnijama i vodovima te smo pokrivali čitavo područje naše općine. Na žalost u borbama diljem Hrvatske tijekom Domovinskog rata poginulo je 136 bojovnika s područja tadašnje Općine Virovitica, a kroz postrojbe HV-a prošlo je preko 5000 vojnika, časnika i policajaca – napomenuo je Zvonko Kožnjak.

Prije odavanja počasti na Gradskom groblju u Virovitici, sveta misa za sve poginule, nestale i umrle Hrvatske branitelje služena je u crkvi Svetog Roka u Virovitici.

(www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”594804″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content