Uređenjem “Petrovog vrta” stvorit će se bajkovita oaza u sklopu Interpretacijskog centra u Grabrovnici

U povodu obilježavanja 200. rođendana jednog od najznačajnijih pjesnika hrvatske književnosti 19. stoljeća, Petra Preradovića, Općina Pitomača obnovila je njegovu rodnu kuću u Grabrovnici. To su učinili iz pomoć EU i sredstava iz programa Interreg, Prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska, u okviru projekta „Preradović i Csokonai“.

U samu obnovu rodne kuće Petra Preradovića uloženo je 5,6 milijuna kuna od čega je 4,8 milijuna osigurano iz fonda Europske unije, dok je za opremanje interpretacijskog centra uloženo još 1,2 milijuna kuna od čega je 400.000 sufinanciralo Ministarstvo turizma.

Ove je godine Interpretacijski centar kuća Petra Preradovića obogaćen novim sadržajem – „Petrovim vrtom“. Završeni su radovi na prvoj fazi koji uključuju uređenje vrta, pozornice i amfiteatra za organizaciju različitih priredbi i događanja. U sljedećim fazama radova zasadit će se vrt, „urediti“ bara u sklopu vrta, prostor za čitanje i sjedenje, kao i prostor za bicikliste. Ovaj projekt je financiran sredstvima Ministarstva turizma i Općine Pitomača.

rodna kuca preradovic 25

Interpretacijski centar i Petrov vrt danas (utorak) su obišli ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, saborski zastupnik Josip Đakić, član Uprave hrvatskih šuma Igor Fazekaš, župan Igor Andrović i njegovi zamjenici Marijo Klement i Darko Žužak, u pratnji domaćina načelnika općine Pitomača Željka Grgačića i voditeljice Centra Danijele Rešetar.

Ministrica Bedeković, ujedno i predsjednica Odbora za obilježavanje 200. obljetnice rođenja Petra Preradovića, prilikom obilaska istaknula je važnost ovog projekta za pitomačko područje.

rodna kuca preradovic 17

– Preradovićevi stihovi, njegova lirika imaju značaj za cijelu hrvatsku književnost i imaju odjeka ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Znamo svi da Preradovića svrstavamo u najvažnije književne ličnosti hrvatskog romantizma. Sam Preradović kao pjesnik domovine i domoljublja ima svoje zasluženo mjesto u hrvatskoj književnosti, a mi koji smo iz ovog kraja izrazito smo ponosni što je rođen upravo ovdje – rekla je ministrica, dodavši da se proširenjem ponude samog Centra otvara veća mogućnost organiziranja terenske nastave za učenike i upoznavanje s važnim dijelom povijesti ovog kraja.

(www.icv.hr, vpz.hr; foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”595763″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content