Virovitički dragovoljci obilježili 29. obljetnicu formiranja 50. samostalnog bataljuna ZNG Virovitica i Dan UDVDR-a VPŽ

Virovitička Udruga hrvatskih branitelja  dragovoljaca Domovinskog rata,  Klub „50. samostalni bataljun ZNG Virovitica“ obilježava danas (nedjelja) 29. obljetnicu osnivanja 50. samostalnog bataljuna ZNG Virovitica i Dan UHBDDR podružnice virovitičko-podravske.

Događaj je započeo odavanjem počasti poginulim i nestalim Hrvatskim braniteljima na spomen obilježju na Gradskom groblju u Virovitici, te na posljednjem počivalištu jednog od prvih članova kluba i nekadašnjeg predsjednika Kluba 50. samostalni bataljun Virovitica, Darka Gregorića. Sjećanje na petak 28. lipnja sada već davne 1991. godine evocirali su tom prilikom predsjednik Kluba Antun Grizelj i Josip Perović koji su istakli da je formiranje 50. samostalnog bataljuna  kao prve legalne oružane postrojbe hrvatskih domoljuba u virovitičkom kraju na čelu sa zapovjednikom Đurom Dečakom bio presudan za obranu Virovitice i i nekadašnje općine Virovitica kao i za daljnji tijek Domovinskog rata, jer 50. samostalni bataljun ZNG bio je preteča slavne 127. gardijske brigade HV, te 81. gardijske bojne Kumovi.

Na ovoj svečanosti koja je nastavljena sportskim igrama u četiri discipline, šah, viseća kuglana, elektronski pikado i belot, virovitičkim braniteljima priključili su se i njihovi ratni prijatelji, članovi UDVDR-a podružnice Vukovarsko-srijemske. (www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content