ZAVLAČE SE POSVUDA Želite se riješiti štriga? Isprobajte ove trikove

Zacijelo ste i vi ovih dana imali bliske i neugodne susrete sa štrigama (poznatima i kao uholaže ili škarice, latinskog naziva Forficula auricularia), a kojih je, čini se, posvuda. Moguće ih je naći ne samo u vrtu, već i na balkonu, terasi, ispod otirača, a sve češće i na odjeći koja se vani suši.

Štrige se zavlače u gotovo sve kutke prostorija, nerijekto i u obuću, torbe, vrećice. Budući da vole mračna i vlažna područja, privremena obitavališta nalaze posvuda, ne samo u kući, već i u garažama, prostorima za pohranu…

Iako je riječ o životinji koja je korisna jer regulira brojnost kukaca u prirodi, kod ljudi nije drag gost. Djelomice i zbog narodnih priča, prema kojima se navodno može uvući ljudima u uho te im svojim škaricama probušiti bubnjić. Stručnjaci su te priče demantirali, napomenuvši kako je riječ o vrsti koja ima važnu ulogu u prirodi, ali nije škodljiva za čovjeka. Unatoč tome, mnogi je se žele što prije riješiti iz svog životnog prostora.

Kako?

Naši čitatelji podijelili su s nama nekoliko rješenja.

  1. Domaći sprejevi protiv uholaže

U 2 dcl vode dodajte dvije čajne žličice sode bikarbone, dobro promiješajte i potom dodajte jednu čajnu žličicu sredstva za pranje posuđa. Opet promješajte i raspršite sprej u blizini vrata, cvjetnjaka, po podu, odnosno svim mjestima na kojima ste primjetili da se štrige vole zavući. Miris bi ih trebao odvratiti od toga.

Drugo sredstvo možete napraviti od 2 dcl vode i 2 dcl jabučnog ili vinskog octa.

2. Zamka s novinama

Kao jedno od najdjelotvornijih rješenja u slučaju kad su se štrige već “udomaćile” u kući,  pokazala se zamka koju možete napraviti od novina. Novine obilno namočite vodom, zarolajte ih i povežite gumicom te postavite na mračnom mjestu. Kad se napune štrigama, bacite ih.

3. Ljepljiva zamka ispod kreveta, radijatora i ormara

Napravite zamku od kartona i obostrano samoljepljive trake. Na karton zalijepite traku i postavite ju ispod sjedala, radijatora, ormara, u kuteve, odnosno na mračna mjesta.

4. Pivska zamka dobra i za vrt

Ovu zamku možete iskoristiti i u vrtu. Napunite posudu do pola pivom, ukopajte je u zemlju, u razini površine i ostavite.  Uz štrige, postoji vjerojatnost da će privući i insekte i kukce poput mrava, osa… Možete isprobati i voćni sirup ili umak od soje koji su se također pokazali dobrim mamcima za štrige.

5. Zamke za balkon i terasu

Kao druge zamke za štrige na, primjerice balkonu ili terasi mogu poslužiti: namočena tkanina, teglica sa cvijećem (okrenuta naopako),  dio cijevi ili komad siporexa. Zamke postavite u kuteve i kad se u njima sakupe štrige, bacite ih.(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content