Dino Mataz predstavio još jedan u nizu svojih dokumentarnih filma o Domovinskom ratu: ”Posljednja patrola” duša je Stjepana Mlakara

Istina o Domovinskom ratu na orahovačkom i slatinskom području dobila je svog istinskog čuvara. Mladi profesor povijesti Dino Mataz neumorni je istražitelj istine o događanjima u vrijeme Domovinskog rata na navedenim područjima i sve vješto pretače u pisane i audio-video materijale. Nakon što je napisao svoju prvu knjigu ”Nad Papukom nebo proplakalo”, stvorio je četiri dokumentarna filma, ”Orahovica u Domovinskom ratu” koji je bio preteča knjige, zatim kratak dokumentarac pod nazivom ”Krvavi četvrti” o pokolju Hrvata u Četekovcu, Čojlugu i Balincima, pa ”Voćin” o stradavanju ovog malog potpapučkog sela.

U Čačincima je na zatvorenoj pretpremijeri prikazan novi film pod nazivom ”Posljednja patrola” koji govori o tragičnom događaju 11. kolovoza 1991. kada je napadnuta patrola hrvatske policije i smrtno stradao policajac Stjepan Mlakar kao prva žrtva Domovinskog rata na orahovačkom području. Pretpremijeri su nazočili sin i supruga pokojnog Stjepana, Robert i Dragica, u ime pokrovitelja Općine Čačinci, načelnik Mirko Mališ, aktivni sudionici toga događaja i akteri u filmu te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

-Na ovom filmu sam radio proteklih pet mjeseci i na kraju kada sve pogledam presretan sam što sam uspio prenijeti ovaj izniman povijesni događaj i sjećanje na hrvatskog heroja Stjepana Mlakara. Ideja za film potaknuta je iz nekoliko razloga. Prvi je jer smo svjedoci da posljednjih 29 godina dolazimo na komemoracije za Stjepana Mlakara i to je cijela priča oko toga događaja i sve je ostalo na marginama školskih udžbenika. Posebno me potaknulo i potresno svjedočenje medicinske sestre Zdenke Jurenac prošle godine na komemoraciji, a koja je spasila život drugom policajcu iz patrole Franji Sterleu. I tako je krenulo, oči su mi se otvorile jer definitivno taj događaj mora dobiti svoje mjesto u povijesti. Nije bilo lako, krenuo sam kopati, istraživati, vući ljude za rukav,  kako bi film izgledao što bolje jer prije svega cilj mi je bio da on ostane budućim generacijama koje nikada ne smiju zaboraviti hrvatske heroje i Domovinski rat. Od srca se zahvaljujem, prije svih obitelji Mlakar koji su pristali biti dio ovog filma, svim ostalim sudionicima i onim neprimjetnim ljudima iza kamere koji su dali svoj veliki obol ovom filmu, a posebno Općini Čačinci i udruzi HVIDR-a Orahovica na pokroviteljstvu i potpori – rekao je Dino Mataz.

Načelnik općine Čačinci Mirko Mališ prepun emocija naglasio je kako i dalje ne vjeruje da odgovorni za ovakav zločin još nisu procesuirani.

-Ovaj film nas je sve naježio, toliko emocija i prije svega istine. Čvrsto vjerujem kako će jednoga dana ovi razbojnici, ubojice odgovarati za ono što su učinili jer Stjepan i njegova obitelj to itekako zaslužuju. Čestitam Dini Matazu na ovom uratku i čast mi je što je Općina bila dio cijele ove priče. Već smo dogovorili i suradnju na nekim drugim projektima kako bi istina o Domovinskom ratu ostala zabilježena i bila prenijeta na buduće generacije. Hvala svima od srca koji su sudjelovali – rekao je načelnik Mališ.

Uz pohvale za filmski uradak svih nazočnih, obratili su se savjetnici, kako na ovom tako i drugim projektima Dine Mataza, ratni dozapovjednik 2. bojne 132. brigade Goran Sokol te orahovački kroničar Miroslav Gazda koji je na najbolji mogući način zaključio priču o filmu rekavši kako je film istinska duša Stjepana Mlakara koja će vječno živjeti u srcima svih Hrvata.  Premijera filma bit će održana 11. kolovoza u Četekovcu u sklopu dana sjećanja na Stjepana Mlakara.

Dino Mataz na ovom naravno ne staje, pri kraju je izrada filma pod nazivom ”Linija života” koja govori o liniji bojišnice Čačinci-Vojlovica-Humljani te ”Braća po križu” film o braniteljima Grada Heroja Vukovara s područja bivše općine Orahovica.

– ”Linija života” je pri kraju, a cilj je prikazati događanja s prve crtu obrane orahovačkog područja, a ”Braća po križu” je priča koju radim u autorskoj suradnji s mojim prijateljem Vladimirom Grgurićem koja će na jedan poseban način progovoriti o tzv. malim ljudima koji su svojim velikim srcem branili Vukovar – zaključio je Mataz.

(www.icv.hr, vg)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content