Godina dana provedbe projekta “Pomoć u kući starima i nemoćnima s područja grada Orahovice”

Prošlo je nešto više od godinu dana kako Grad Orahovica provodi projekt “Pomoć u kući starima i nemoćnima s područja grada Orahovice” koji je započeo 7. ožujka prošle godine, a obuhvaća 30 žena i 153 krajnja korisnika s područja grada Orahovice.

Riječ je o projektu koji omogućuje zapošljavanje teže zapošljivih žena na tržištu rada i žena s nižom razinom obrazovanja. Vrijednost samog projekta iznosi 5.188.442 kuna i sto posto je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, iz operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.” Partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Virovitica i Centar za socijalnu skrb Slatina.

Tijekom godine dana provedbe projekta odrađeno je dosta planiranih projektnih aktivnosti.
U srpnju 2019. godine Grad Orahovica započeo je s obrazovanjem žena koje su pohađale program osposobljavanja za poslove gerontodomaćice i stekle uvjerenja o osposobljavanja koja su verificirana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i kao takva im se upisuju u radnu knjižicu. Program se provodio u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Slatina u trajanju od mjesec dana, a sve sa svrhom kako bi po završetku projekta zaposlenice bile konkurentnije na tržištu rada.

Nakon uspješno završene edukacije žene su potpisale ugovore o radu na određeno na razdoblje od 24 mjeseca i u kolovozu 2019. godine su započele s radom i obilaskom krajnjih korisnika, tako da svaka od žena brine o najmanje 4 korisnika. Svaka zaposlenica dobila je mobitel na raspolaganje i odjeću – majice dugih i kratkih rukava, jaknu, kapu, ruksak, kišobran i sve ostalo što joj pomaže u njezinom radu, a kako bi svakoj od njih olakšali nabavu namirnica i lijekova, dobile su i bicikle sa svom potrebnom sigurnosnom opremom.

ZAZELI ORAHOVICA 9

Projektom omogućuje zapošljavanje teže zapošljivih žena na tržištu rada i žena s nižom razinom obrazovanja, a svojim radom i aktivnostima poboljšavaju kvalitetu života socijalno ugroženim osobama, osobama u starijoj životnoj dobi, kroničnim bolesnicima i onim osobama koje se ne mogu samostalno brinuti o sebi.Zaposlenice kroz projekt pomažu u dostavi namirnica i lijekova, pripremi drva za ogrijev, pripremi obroka u kućanstvima korisnika, održavaju čistoću domova te pomažu u socijalnoj integraciji kroz razgovore, pratnje i druženja s krajnjim korisnicima.

Svaki krajnji korisnik ima pravo na mjesečni paket osnovnih higijenskih i kućanskih potrepština u vrijednosti do 200 kuna. Paketi su prema sadržaju raspoređeni u tri vrste paketa – A, B i C paketi.

U paketima se nalaze proizvodi za čišćenje koji olakšavaju rad žena u domaćinstvima korisnika te proizvodi za osobnu higijenu poput šampona, gelova za tuširanje i ostaloga koji su namijenjeni korisnicima. Svaki mjesec se obilaze krajnji korisnici i vrši podjela paketa za korisnike. Grad Orahovica je sa prvom podjelom paketa krenuo u 12. mjesecu prošle godine i vršit će je sve do 8. mjeseca 2021. godine kada i žene završavaju sa radom.

Povratne informacije s terena su izrazito pozitivne. Korisnici su zadovoljni radom i brigom žena koje skrbe o njima, a zaposlene žene su sretne jer su dobile priliku za rad.

(www.icv.hr, vg)

logaciiiii

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content