GRADONAČELNIK IVICA KIRIN O uređenju virovitičkih ribnjaka, trećoj osnovnoj školi i drugim važnim projektima

Gost emisije „Nedjeljom aktualno“ bio je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin. U studiju ICV Radija Virovitice odgovarao je na pitanja vezana uz aktualne teme, projekte i investicije.

Krenimo s možda najnovijim projektom, uređenju virovitičkih ribnjaka. Što građani mogu očekivati?

Predviđeno je izmuljivanje svih tabli, a ustavu selimo do ceste. Radovi bi trebali početi iduće godine, ovisi o natječaju Hrvatskih voda. Prvi i drugi ribnjak će biti namijenjeni turizmu. Od trećeg bit će namijenjen lovcima i ribolovcima. Plan je sačuvati mir koji ribnjaci nude, a to znači bez quadova i motora u prirodi. Na 10., 11. i  12. ribnjaku se radi akumulacija, koja će biti viša od postojećih tabli, kako bi u ljetnim mjesecima, kada nema dovoljno vode, održavali biološki minimum. I to ne samo na ribnjacima, nego i kompletnoj Ođenici. Na tom mjestu, naime, nalazi se izvorište dva potoka. Ođenica dolazi iz ribnjaka i kanala Franjevine. Održavanje biološkog minimuma na Ođenici planirano je s tri ustave, koje bi trebale omogućiti da u svakom trenu u Ođenici bude vode na dubini od više od jednog metra. Ustave su, uz već postojeću kod Antunovca, planirane i na dvije lokacije u gradu.

Ovaj projekt tiče se i rijeke Ođenice. Na koji način će se urediti obala i koji su planovi s Ođenicom za budućnost?

Kao grad, dužni smo se baviti nudacijskim pojasom, pa ćemo u sklopu urbanističkog uređenja izgraditi nogostupe, šetnice, biciklističke staze, drvorede te postaviti klupe i javnu rasvjetu.

Planiramo da bi se od Virovitice prema ribnjacima napravila šetnica, a u donjem dijelu toka, prema Dravi, biciklistička staza. Budući da je riječ o jednom od najvažnijih projekata u Gradu, on će dugoročno pokazati svoju turističku i gospodarsku komponentu. Moram napomenuti kako je u planovima za taj dio grada i jezero Bajer, iza Opeca, gdje se vadila glina. Ondje bi se trebala nalaziti i šetnica uz to jezero i povezati se s područjem bivše vojarne.

Ono o čemu se godinama govori kao o prioritetima su ceste i prometna povezanost. Brza cesta je investicija koju se dugo čekalo, a konačno su stigle i dobre vijesti. U kojoj je fazi projekt i kada se može očekivati početak radova?

Kad govorimo o našoj dionici, vezano uz brzu cestu od Vrbovca, onda je važno reći kako nas čekaju veliki objekti kod Korije i Špišić Bukovice – kružni tok, novi nadvožnjaci. Čim se završi kompletna dokumentacija za tri faze ceste, do Terezinog Polja, krenut će se na EU financiranje. Nadamo se da će početkom iduće godine biti izabrani izvođači radova. Investitorima je brza cesta neophodna, ljudi će moći zbog posla putovati do Zagreba za sat vremena. Vidimo u tome priliku i da se popune gospodarske zone i investitorima pružimo poslovne uvjete koji su im potrebni.

Završila je još jedna nastavna godina, a jedna od tema koje jako zanima građane je treća osnovna škola u Virovitici. U kojoj je fazi ta investicija?

Za treću osnovnu školu, koja je planirana na području bivše vojarne ( između „Trikovog naselja“ i ulica Ferde Rusana i Vlahe Bukovca), dižemo kredit i u ovom trenu čekamo odobrenju od Vlade za dokumentaciju koja stoji oko 1,5 milijun kuna. Inače, sama škola uključuje i dvodijelnu sportsku dvoranu, a investicija je ukupno vrijedna oko 80 milijuna kuna.  Treću osnovnu školu pohađali bi učenici iz osnovnih škola Ivane Brlić-Mažuranić i Vladimira Nazora, koje bismo rasporedili tako da sve osnovne škole u Virovitici nastavu održavaju u jednoj smjeni. Jako nam je važna još jedna škola, čija se izgradnja planira, a riječ je o novoj Glazbenoj školi koja je vrijedna 20 milijuna kuna. Gradit će se između Kazališta Virovitica i zgrade katoličkih škola, a uz koncertnu dvoranu, planiran je i novi trg.

Roditelje školaraca zanima i informacija vezana uz Područnu školu Čemernica. Kada je možemo očekivati?

Za Područnu školu u Čemernici došlo je do promjene propisa, zbog čega smo morali prilagoditi dokumentaciju. Troškovi su narasli na više od 4 milijuna kuna. Nismo htjeli postojeću školu obnoviti, već izgraditi novu. U ovoj investiciji država bi trebala sa sto posto financirati izgradnju, dok se naš dio odnosi na zemljište i dokumentaciju, pa čekamo odluku.

Virovitica se mijenja. Što je još u planu?

U planu je puno toga, od komunalne infrastrukture kao što su nogostupi i ceste, parkirališta, škole, ali i kulturni i društveni sadržaj koji je jednako važan za naš grad. Svi sada možemo poslati sliku neke nove, ljepše Virovitice, pogotovo ispred Dvorca, koji je naša predivna reklama. U vidu turizma, priznajem, potencijal imamo, ali nam još nedostaje hotel ili hostel za mlade, više smještajnih kapaciteta. Sad imamo turistički potencijal u nekom novom ruhu i moramo ga iskoristiti za razvoj i promociju našeg kraja.   (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content