IN MEMORIAM Iznenada preminuo poznati virovitički moreplovac i putopisac Slavko Cimerman

Danas (srijeda) iznenada je preminuo poznati virovitički moreplovac i putopisac Slavko Cimerman.

Slavko je već od mladosti bio sklon traženju nečeg novog i još neistraženog, virovitički dečko, spreman za svaku avanturu, uvijek za dobar provod, ljubitelj putovanja koja su mu obilježila mladost i čitavi život.

Bio je nemiran, temperamentan, pun adrenalina, slobodno rečeno pustolovan, ali i veoma sretan, jer je postigao sve što je želio, veliko životno iskustvo utemeljeno na ugodnim i onima manje ugodnima doživljajima na različitim mjestima, državama i kontinentima, ali uvijek najsretniji kada se vrati u Viroviticu, ali u kojoj nije mogao ostati duže vremena.

Već kao mladić motociklom je obišao jadransku obalu i otoke nekoliko puta. Sve to nije zadovoljilo Slavkov pustolovni duh te je potaknut buntovnošću, radoznalošću ili mladošću i pustolovnošću otišao, ne korak, već miljama dalje obišavši velike europske gradove, a zatim i sve oceane susrećući se i družeći s ljudima različitih kultura i vjeroispovijesti.

Njegova prva knjiga “Svijet na dlanu” objavljena je 2002. godine. Slavko u to vrijeme radi na prekooceanskim brodovima i doživljava i proživljava različita iskustva. Druga knjiga putopis je o uzbudljivim putovanjem autostopom i ima naziv “Drumske skitnice”. Slavko se provozao dobrim dijelom Europe krajem 60-ih godina 20. stoljeća. Skitnica je ovdje zaista relativan pojam, jer Slavko osim skitnje vodi sasvim uredan dnevnik, odnosno dnevničke zapise pretočivši ih u putopis.

2018. godine izašla je i treća njegova knjiga “Mal di Fero”, o kojoj je Cimerman rekao da je presjek njegovih sjećanja na nešto što nikako ne može zaboraviti i što je doživio na vlastitoj koži i tijelu. Upravo ta pomorska nostalgija bila je prisutna duboko u njemu i svojom intenzivnošću daleko je nadmašila sjećanja, jer predstavlja osjećaj koji je ponekad bio iznimno opasan za njegovo zdravlje.

Ožalošćenoj obitelji i rodbini te prijateljima upućujemo iskrenu sućut. Počivao u miru.

Pogreb će se održati u petak u 14 sati na Gradskom groblju.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content