INTERNET KAKAV ZASLUŽUJU Potpisan ugovor za “autocestu budućnosti” na području općina: Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci

Nakon što je Projektni prijedlog prošao treću i posljednju fazu predmetnog postupka dodjele bespovratnih sredstava te je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo odluku o financiranju projektnog prijedloga “Razvoj širokopojasnog interneta na području općina: Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci”, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i virovitičko-podravski župan Igor Andrović na Virovitičkim ribnjacima danas (četvrtak) su potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Virovitičko-podravskoj županiji za već spomenuti projekt.

Virovitičko-podravskoj županiji, kao nositelju projekta dodijelit će se bespovratna sredstva u iznosu od 35.740.015 kuna. Prevedeno, na području navedenih osam općina gradit će se “autocesta budućnosti”.

ribnjaci 20Potpisivanju ugovora nazočili su: saborski zastupnik Josip Đakić, pomoćnik ministrice poljoprivrede Krunoslav Karalić, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, član Uprave Hrvatskih šuma Igor Fazekaš, zamjenici župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement i Darko Žužak, gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin sa suradnicima, zamjenik gradonačelnika grada Našica Hrvoje Šimić, načelnici općina s područja Virovitičko-podravske županije i ostali cijenjeni gosti.

– Virovitičko-podravska županija se u ovaj projekt uključila zbog kapaciteta pomoći kako bi zajedno s osam općina lakše, brže i kvalitetnije izradila projekt koji će se sufinancirati kroz fondove Europske unije, a u budućnosti stanovnicima ovog područja omogućiti brz i kvalitetan internet, koji će definitivno biti prijekopotreban zbog količine podataka koje se prenose. Time će buduća mreža Pojasa širokopojasnog interneta biti u vlasništvu općina i one će s njom raspolagati. Ovim projektom pokazali smo koliko nam je bitan ruralni razvoj malih općina u našoj županiji, ali i cijeloj Hrvatskoj. Zahvaljujem ovim putem ministru Paviću i nadam se da će kućanstva u ovih osam općina imati internet kakav zaslužuju – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Ovim projektom će se izgraditi širokopojasni internet, uglavnom optički, brzine od 30 do 100 Mbps. Procjena je da će ta brzina u idućim desetljećima biti dostatna svima onima kojima će trebati brzi internet. Takvu brzinu imaju sve razvijene zemlje svijeta, a u budućnosti neće biti moguće otvarati internetske stranice zbog velike količine podataka bez potrebne i odgovarajuće brzine.

-Ovaj ugovor koji smo potpisali danas je prvi takav u Republici Hrvatskoj, za područja koja nisu tržišna. Vidjeli smo koliko je brzi internet bitan i za školstvo i za rad od kuće u ovoj korona krizi, stoga vjerujem da ćemo ovim projektom osigurati dostupnost interneta i bolju uslugu svim mještanima. Čestitam ovim putem županu Androviću i svim načelnicima – rekao je ministar Marko Pavić.

ribnjaci 11Ovim projektom će stanovnici 5.613 stambenih jedinica na području osam općina Virovitičko-podravske županije u budućnosti imati brzi internet.

-Optički kabeli bit će položeni u onim područjima gdje nema ekonomskih interesa postojećih teleoperatera, koji posluju u samim centrima općina, gdje je dovoljan broj korisnika, pa je cilj ovog projekta bio pokriti svako domaćinstvo, čak i u najmanjim naseljima tih općina. Ovo je definitivno jedan veliki korak za spomenutih osam općina – naglasio je zamjenik župana VPŽ Darko Žužak.

Virovitičko-podravska županija je nositelj projekta, a nakon postavljanja svjetlovodnih niti, općine će postati vlasnici mreže i one će s njom raspolagati.

-Mi kao Središnja agencija u suradnji s Ministarstvom želimo u zonama gdje nema komercijalnog interesa velikih kompanija, sa bespovratnim sredstvima uložiti i izgraditi već spomenutu mrežu – dodao je ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric.

Rok završetka radova je listopad 2023. godine, a jedna od općina uključenih u ovaj projekt je i općina Sopje, čiji je načelnik Berislav Androš izrazio ovim putem veliko zadovoljstvo.

-Ovo je jedan od najbitnijih projekata svih nas osam općina sa Istoka županije. Ovaj projekt je potencijal razvoja i gospodarstva i poljoprivrede, ujedno i protoka informacija, što je u današnjem svijetu od velike važnosti. Završetkom ovog projekta ruralni dio Slavonije dobit će ono što zaslužuje – zaključio je Androš. (www.icv.hr, ts, vpz.hr, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content