IZ PANONSKOG DRVNOG CENTRA RAVNO U MALI PARK Simpatične pčelice nalik na Maju i Pavu krase “Bee park“ i razveseljavaju najmlađe

U virovitičkom “Bee parku”, poznatijem kao Mali park, koji je posvećen pčelarstvu, uz pčele i kukce odnedavno “žive” i dva lika koji jako nalikuju poznatoj pčelici Maji i njenom prijatelju Pavi.

Simpatični likovi u drvenom izdanju djelo su Panonskog drvnog centra kompetencija, koji je iskoristio suvremenu opremu (tehnologiju 4-osnog CNC stroja) za izradu pčelica koje su razveselile prolaznike.

– Ideju nam je dao virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, a pčelice smo napravili od vodonepropusne šperploče. Vjerujemo da će razveseliti brojne mališane grada Virovitice, a i mi sami smo se vratili u djetinjstvo promatrajući njihov nastanak u centru – kaže Sanja Bošnjak, direktorica Panonskog drvnog centra kompetencija (PDCK).

Inače, Panonski drvni centar kompetencija otvoren je u rujnu 2016. godine i bio je tada najveći EU projekt Virovitičko-podravske županije. Riječ je o suvremenom centru koji pruža usluge kompletnog razvoja novih i inovativnih proizvoda iz drvnoprerađivačkog sektora za obrtnike, male i srednje poduzetnike ali i one velike, bez obzira radi li se o razvoju novog komada namještaja ili drvenih pčelica.

ZABAVNO, ALI I SIGURNO

– Naši inženjeri napravit će tehničke nacrte prilagođene procesu proizvodnje klijenta, prototip proizvoda i proizvode nulte serije. Možemo ih napraviti i u minijaturama kroz industrijski 3D printer, a možemo npr. rekonstruirati i neki stariji komad namještaja ili predmet kroz suvremenu tehnologiju za 3D modeliranje – kaže S. Bošnjak, naglasivši kako je Centar u svom poslu jako vezan uz djecu i dječju igru.

Kako? Centar, naime, raspolaže suvremenim laboratorijem za ispitivanje kvalitete proizvoda od drva sukladno normama, a među kojima su i igrala za dječja igrališta.

– Svaki komad namještaja koji se postavi u javni prostor ili npr. igrala na dječjim igralištima, trebaju imati potvrde o kvaliteti proizvoda. Obično ih i imaju, no vrlo često, pogotovo kada se radi o uvoznom namještaju, dolazi do odstupanja u kvaliteti, odnosno odstupanja od normi. Stoga bismo apelirali na investitore da nam se jave za kontrolu uzoraka, kako bismo bili sigurni da sve odgovora normama pogotovo kada se radi o vrtićima, školama i slično – ističe S. Bošnjak, napomenuvši kako je u odnosu na užitak, učenje i zabavu na igralištu sigurnost ipak na prvome mjestu.

Centar je okrenut modernoj proizvodnji, a zbog svoje specifičnosti i suvremene tehnologije uz tvrtke uspješno surađuje i s fakultetima, školama i vrtićima.

(www.icv.hr, mlo)