KORONAVIRUS Testiranje bez uputnice odsad će se plaćati od 500 do 700 kuna

Umjesto dosadašnjih 1506 kuna, testiranje na koronavirus SARSCoV-2 znatno će pojeftiniti i koštat će u prosjeku 500 do 700 kuna. Preciznije, 501,49 kunu za testiranje dvije ciljne sekvencije i 698,21 kunu za detaljnije testiranje na tri ciljne sekvencije, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš, a piše vecernji.hr.

Jeftiniji reagensi – Analizom podataka o cijenama reagensa dostavljenih od 21 ustanove u Hrvatskoj koje provode testiranje na novi koronavirus i saznanjima da na tržište dolaze jeftiniji reagensi, ustanovila se prosječna cijena testiranja prema broju ciljnih sekvenci. Navedenim modelom osiguravamo korektno plaćanje ove usluge, a i potičemo uvođenje cjenovno primjerenijih metoda kod ustanove kojima su cijene reagensa skuplje – kazao je ministar Beroš.

Svi koji se budu htjeli testirati bez uputnice od sada će to plaćati po novim cijenama. Međutim, ministar Beroš napominje kako postoji mogućnost da će hitna testiranja koštati više od ovih prosječnih cijena. – S obzirom na to da postoji nekoliko različitih vrsta testiranja, ona koji se obavljaju u šest sati i ona koji se obavljaju u dva sata, vjerojatno neće biti moguće da to bude ista cijena. Ako cijena reagencije, potrošnog materijala i stručnog rada prelazi ovu kategoriju, morat ćemo formirati drugu kategoriju koja će obuhvatiti hitna testiranja – naveo je Beroš.

Inače, dosadašnja je cijena od 1506 kuna bila jednaka i kad bi testiranje građani plaćali iz svog džepa i kad je HZZO plaćao zdravstvenim ustanovama koje su obavljale ta testiranja. Razliku između dvije vrste testiranja pojasnio je doc. Krunoslav Capak. – Da bi se dijagnosticiralo je li netko pozitivan na COVID, treba naći bar dva antitijela, s tim da je jedno od njih slično kao kod drugih koronavirusa pa, kad se dijagnosticira drugi antigen koji je specifičan, onda znamo da je to baš taj koronavirus. A testira li se i na treći, onda ste potpuno sigurni da je osoba pozitivna – kazao je Capak i napomenuo da će svi testovi fakturirani do jučer biti plaćeni po staroj cijeni od 1506 kuna po testiranju. (vecernji.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content