Među dobitnicima programa “Odvažna” tvrtke IKEA je i obrt Organica Vita iz općine Čađavica

Foto: eceker.hr

U petak, 3. srpnja, u Zagrebu su predstavljene dobitnice Programa ekonomskog osnaživanja ODVAŽNA, koji je pokrenula tvrtke IKEA u suradnji sa Zakladom SOLIDARNA i Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HR PSOR), a uz stručnu podršku ACT Grupe, tvrtke Apsolon, Erste Banke i Europske banke za obnovu i razvoj te Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova.

Od 138 prijavljenih projekata, u uži krug su izabrane 23 finalistkinje, a u konačnici je odabrano sedam ženskih poduzetničkih inicijativa od kojih će njih pet dobiti jednogodišnje financijske potpore u ukupnoj vrijednosti od 250.000 kuna, dok će sve sudjelovati u jednogodišnjem mentorskom programu prilagođenom njihovim potrebama.

– Za tvrtku IKEA, ODVAŽNA predstavlja značajan doprinos rodnoj ravnopravnosti te jačanju kapaciteta i tržišne pozicije žena u poduzetništvu širom Hrvatske, a posebno u sredinama s manje razvojnih prilika. Društveno odgovorno ulaganje u odvažne i inovativne projekte s pozitivnim društvenim i ekološkim otiskom odraz je naše globalne opredijeljenosti stvaranju ravnopravnijeg društva utemeljenog na održivom razvoju – istaknuo je Hrvoje Dragušica, menadžer održivosti u tvrtki IKEA Hrvatska.

Zahvaljujući donaciji iz programa ODVAŽNA, obrt Organica Vita iz općine Čađavica u Virovitičko-podravskoj županiji povećat će učinkovitost i konkurentnost organske proizvodnje i prerade ljekovitog bilja i uljarica. Kako bi to postigli, u sljedećih 12 mjeseci nastojat će riješiti tri velika problema – nabavu nove uljne preše, certificiranje HACCP-a i uvođenje sustava za nadzor proizvodnje eEye u vlastitim proizvodnim objektima.

Mentorski program će trajati cijelu godinu uz podršku stručnjakinja iz suradničkih korporacija i poslovnih savjetnica programa ODVAŽNA. Sedam dobitnica podrške ODVAŽNA 2020 će naučiti kako planirati poslovanje putem design thinking metode, dobiti prilike za specijalističko savjetovanje, osobni razvoj liderskih vještina te poslovno umrežavanje i promociju. Uvodnu radionicu poslovnog planiranja 3. i 4. srpnja u Zagrebu vodila je Andrijana Parić iz tvrtke Apsolon, dok je glavna mentorica za izradu poslovnih planova Ana Brigović iz ACT grupe. U sklopu projekta ODVAŽNA bit će pokrenuti i Odvažni razgovori, online format razmjene znanja namijenjen širokom krugu žena u poduzetništvu diljem Hrvatske, usmjeren na stvaranje otpornosti na poslovne izazove, ali i na prilike koje donosi aktualna kriza.

Projekt „Odvažna“ pokrenut je 10. prosinca 2018. godine, a njegov je cilj pružanje stručne i financijske podrške ženama u poduzetništvu. Do danas je kroz program ODVAŽNA podršku dobilo 13 poduzetničkih inicijativa – deset financijsku, dvije mentorsku podršku, dok je s društvenim poduzećem Fierce Women potpisan dobavljački ugovor za projekt istoimenih igraćih karata koje slave doprinos žena čovječanstvu. Sav prihod ostvaren od prodaje karata IKEA će donirati za nova izdanja natječaja Odvažna, a s obzirom da su karte donedavno bile dostupne samo na engleskom jeziku, IKEA je financirala i izradu verzije na hrvatskom, koja se ekskluzivno prodaje u robnoj kući IKEA Zagreb.

(www.icv.hr, IKEA Hrvatska)