Ovo morate znati: Koji lijekovi i kozmetički proizvodi već danas moraju u hladnjak

Ljetne visoke temperature su nam stigle, no mnogi od nas ne znaju da osim hrane i pića koje od vrućine čuvamo u hladnjaku postoje i druge stvari koje je preporučljivo držati na hladnom mjestu. Kada živa u termometru prijeđe 25 Celzijevih stupnjeva, većinu lijekova i kozmetičkih proizvoda najbolje bi bilo spremiti u hladnjak ili prostoriju zaštićenu od direktnog izvora topline, svjetlosti i vlage. Preporuka se odnosi i na lijekove i kozmetička sredstva koje ćete ponijeti sa sobom na godišnji odmor.

MIJENJAJU SVOJSTVA I GUBE DJELOTVORNOST

Što se to događa s lijekovima koji nisu pravilno čuvani, upitali smo stručnjake.
– Ako lijek nije adekvatno čuvan, može doći do otapanja, raspadanja djelatnih tvari te smanjenja djelotvornosti lijekova. Također, može doći do promjene organoleptičkih svojstva, odnosno boje, konzistencije, mirisa i okusa – objašnjava magistra farmacije Sanja Sabolić.

Antibiotike treba čuvati u hladnjaku jer bi, primjerice, na sobnoj temperaturi izgubili stabilnost i djelotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore, inzulinske injekcije…, sve to mora se čuvati na temperaturi od 2 do 8 stupnjeva.

ČITAJTE UPUTE I POSLUŠAJTE LJEKARNIKA

No, lijekovi se ne smiju čuvati na temperaturama nižima od ništice jer će se zamrznuti i opet smanjiti svoju djelotvornost. Određene kreme i vaginalete, oftalmološke kapi i drugi lijekovi prema propisima trebaju se čuvati na temperaturi od 8 do 15 stupnjeva. Takvi lijekovi su osjetljivi na drugu temperaturu i zbog toga ih treba čuvati točno prema uputama. Da bi se lijekovi čuvali prema određenim pravilima, stručnjaci građane nastoje upozoriti prije negoli ih dobiju u ruke.

– Naglasimo koji lijek mora biti čuvan na hladnom, uz upute za primjenu. I inače prije samog izdavanja napominjemo kako pojedini lijek treba ispravno čuvati – objašnjava farmaceutski tehničar Slavica Buha. Neki lijekovi su fotosenzibilni, što znači da moraju biti zaštićeni od direktne svjetlosti jer bi u suprotnom izgubili djelotvornost i promijenili svojstva.

KREMAMA I PUDERIMA NIJE MJESTO U KUPAONICI

Kod krema je važno da ne mijenjaju gustoću jer su nakon toga nestabilne.
– Ako je temperatura u vašem domu oko 30 stupnjeva i nije klimatizirano, možete lijekove staviti u ormarić ili prostoriju gdje prirodna svjetlost i vlaga ne mogu doprijeti do njih – savjetuje magistra farmacije Sanja S.

Naime, nekim kozmetičkim proizvodima neće smetati visoka temperatura, ali postoji velika opasnost da se kreme za lice, puderi i ostala kozmetika koja sadrži vodu pokvare prije isteka roka zbog nepravilnog čuvanja. Većina ljudi ima lošu naviku lijekove i šminku držati u kupaonicama.

– Kupaonica je poprilično topla prostorija i ondje je velika koncentracija vlage, stoga nije preporučljivo u njoj skladištiti lijekove i određene kozmetičke proizvode – ističe farmaceutski tehničar Slavica B.

ŠTO OBAVEZNO ČUVATI U HLADNJAKU:

Oftalmološke kapi
Vaginalete
Inhalatore
Inzulinske injekcije
Cjepiva za bebe
Sirupe i antibiotike
Ruževe
Kreme za lice
Pudere i korektore
Primere za lice, oči ili usne
Parfeme

10 STVARI KOJE NE SMIJETE DRŽATI U HLADNJAKU:

1. Ulja
2. Lakovi za nokte
3. Rajčica
4. Kruh
5. Med
6. Kava
7. Luk
8. Krumpir
9. Lubenica
10. Tropsko voće

(www.icv.hr, žđl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content