Nove mjere za održavanje koncerata i drugih manifestacija: Obavezno sjedenje, ograničen broj ljudi

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je preporuke o održavanju profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija u kojima se preporučuje razmak među posjetiteljima od 1,5 metra, sjedeća mjesta i evidencija svih prisutnih, piše Večernji.hr.

Iz HZJZ-a istaknuli su da na okupljanjima ne može sudjelovati osoba koja ima ukućana koji je u samoizolaciji i koja je boravila prethodnih 14 dana u inozemstvu, osim ako ima negativan test na PCR ne stariji od 48 sati.

Preporučuje se, ako postoji mogućnost, organiziranje umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija na otvorenom, a moguće je održati ih jedino u onim zatvorenim prostorima koji mogu udovoljiti tehničkim i sigurnosnim uvjetima da se može poštovati propisana fizička udaljenost prilikom ulaska, izlaska te kretanja i boravka u prostoru.

– Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti između sudionika (posjetitelja, izvođača i osoblja) od 1,5 metra. Razmak od dva metra preporučuje se i između izvođača pjevačkih dionica te glazbenika s puhačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od četiri metra između posjetitelja i izvođača na sceni – stoji u preporukama.

Također, i u zatvorenim i na otvorenim prostorima preporučuje se omogućiti isključivo sjedeća mjesta. Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metra te ograničiti ulazak na najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta. U slučaju potrebe za stojećim mjestima preporučuje se postavljanje najviše 100 stojećih stolova koji trebaju biti numerirani.

Plesni podij u funkciji prostora za ples nije dozvoljen, napomenuli su.

U zatvorenom prostoru 500 posjetitelja, na otvorenom 1000

Iz HZJZ-a istaknuli su da je 500 najveći dozvoljeni broj posjetitelja u zatvorenim prostorima, a 1000 na otvorenim prostorima.

– U slučaju potrebe za organizacijom okupljanja s većim brojem posjetitelja, organizator je dužan zatražiti odobrenje teritorijalno nadležne službe civilne zaštite. Sva događanja, kao i maksimalni broj sudionika, podložan je promjeni sukladno rezultatima situacijske analize i kontinuirane epidemiološke procjene stanja – stoji u preporukama.

Organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika obvezni su dostaviti obavijest o održavanju okupljanja sukladno Uputama i preporukama za okupljanja, podsjetili su.

Preporučuje se svakodnevno vođenje evidencije osoblja, izvođača i posjetitelja svih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija putem internetske rezervacije i prodaje ulaznica radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2.  Za potrebe vođenja evidencije prikupljat će se osnovni podaci: ime, prezime i broj telefona. Evidenciju je nužno čuvati 14 dana, stoji u preporukama.

Internetska prodaja ulaznica

Preporučuje se omogućavanje i poticanje internetske prodaje ulaznica s kojima će posjetitelji direktno ulaziti u prostor. U slučaju potrebe za blagajnama i fizičkom prodajom ulaznica, preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade između blagajnika i posjetitelja te osiguravanje beskontaktnog plaćanja.

Preporučuje se da posjetitelji ulaze jedan po jedan tako da prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mjesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu, te da bude razmak među posjetiteljima od najmanje 1,5 metara kod ulaska, kretanja i izlaska. Prilikom interakcije s posjetiteljima osoblje treba koristiti zaštitnu masku koja prekriva nos i usta i redovito dezinficirati ruke.

Često dodirivane površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka i na kraju svake izvedbe i programa, a najmanje dvaput dnevno. Pri planiranju rasporeda, potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak posjetitelja te u slučaju dva uzastopna događanja omogućiti dovoljno vremena za čišćenje i dezinfekciju prostora, stoji, uz ostalo, u preporukama.

HZJZ je podsjetio na dezinfekciju ruku, korištenje maski za lice, osim izvođača u trenutku izvedbe, te mjerenje temperature osoblja i izvođača, što se preporučuje i svim posjetiteljima te da otkažu dolazak u slučaju povišene temperature ili bilo kojih znakova bolesti.

(vecernji.hr)