NOVE UPUTE Dozvoljene posjete starijima u domovima, ali samo u dvorišnom prostoru

U sklopu epidemioloških mjera suzbijanja koronavirusa, posjeti domovima za starije i nemoćne dopuštaju se u dvorišnim prostorima, uz nošenje maski i održavanje fizičke distance, objavio je jučer (petak) Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u izmijenjenim uputama za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi.

Nove se upute odnose na sve pružatelje socijalne usluge smještaja i boravka za starije i nemoćne osobe te djecu s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom u skladu sa Zakonom o socijalnoj skrbi osim udomiteljskih obitelji.

Sukladno uputama, posjeti u vanjskim prostorima (okućnica, vrt, dvorište) trebaju biti ograničenog trajanja i organizirani prema unaprijed utvrđenom rasporedu, na način da se može održati razmak od 1,5 metra između svih osoba. U uputama se napominje i kako korisnici kod izlaska u vanjske prostore trebaju nositi masku.

U POSJET SAMO JEDNA OSOBA 

Manji razmak dopušten je jedino između korisnika i djelatnika kada je korisniku zbog zdravstvenog stanja, nužna pratnja djelatnika. Preporučuje se da u jednom posjetu korisnika može posjetiti samo jedna osoba.

Prije početka posjeta, posjetiteljima je potrebno izmjeriti tjelesnu temperaturu beskontaktnim toplomjerom. Ako se utvrdi povišena tjelesna temperatura, posjet se ne može ostvariti.

U novim uputama definirano je i postupanje prilikom dostave potrepština u domove za starije te se ističe da se paketi predaju na samom ulazu, a omot je potrebno prebrisati dezinfekcijskim sredstvom i nakon toga predati korisniku.

Omogućuje se i pružanje privatno ugovorenih usluga u ustanovama socijalne skrbi, poput usluga fizikalne terapije, logopeda, psihoterapije, masaže, frizera, krojača, gerontološko-stomatoloških timova i slično uz poštovanje mjera suzbijanja i sprječavanja širenja epidemije. (www.icv.hr, HZJZ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content