OTVOREN SUSTAV NAVODNJAVANJA ĐOLTA I. Poljoprivrednici mogu navodnjavati oko 200 hektara pod kulturama

Župan Igor Andrović danas (četvrtak) je u Lozanu pustio u rad sustav navodnjavanja Đolta I. faza, ukupne površine oko 200 hektara, a koji pokriva Špišić Bukovicu i Lozan.
Vrijedan je više od 8 milijuna milijuna kuna i sufinanciran sredstvima iz Mjere 4 “Ulaganja u fizičku imovinu” iz Programa ruralnog razvoja.

Investitor sustava je Virovitičko-podravska županija, a komisionar su Hrvatske vode.

MG 8023

ŽIVJETI OD POLJOPRIVREDE 

Načelnik Hrvoje Miler izrazio je zadovoljstvo novim sustavom koji će, smatra, doprinijeti ruralnom razvoju općine i pomoći mladima da žive od svog rada. Odmah nakon prve faze, u pripremi je i druga, koja će obuhvatiti približno isti broj hektara novih površina, rekao je.

– Ovo je jedan od najznačajnijih projekata za našu općinu, a ponajprije za naše poljoprivrednike. Projekti poput ovog pomažu nam unaprijediti standard društva u svim sferama, kako bi na selu zadržali mlade ljude i omogućili im da od svog rada na selu mogu i živjeti – rekao je Miler, dodavši da o značaju ovog projekta možda najbolje govori činjenica da se na području općine čak 90 posto stanovništva bavi poljoprivredom. Zahvalio je svim sudionicima u projektu, posebno Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na potpori.

MG 8027

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, podsjetio je kako je na području Virovitičko-podravske županije već dovršen i u rad pušten sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška, na 1260 hektara. U ovom trenu gradi se sustav navodnjavanja Novi Gradac-Detkovac, vrijedan 43 milijuna kuna, a uskoro kreće i natječaj za drugu fazu radova na izgradnji sustava Kapinci-Vaška, vrijednu 37 milijuna kuna.

– S gotovo tri tisuće hektara ova će županija biti vodeća po navodnjavanim površinama, a od ukupno 7000 hekara, koje smo za ova dva kruga natjecanja proveli uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, 5 500 hektara je u Slavoniji. Nadamo se da ćemo tako našim poljoprivrednicima pomoći da budu konkurentni i da ne ovise o ekstremnim hidrološkim prilikama. Činjenica je da bez navodnjavanja više nema stabilne i dohodovne proizvodnje – ocijenio je Đuroković.

MG 8031

VAŽNI ZA STRATEGIJU POLJOPRIVREDE

Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice poljoprivrede, naglasio je važnost sustava navodnjavanja u Strategiji razvoja poljoprivrede do 2030. godine., koja naglasak stavlja na povećanu proizvodnju i bolje iskorištavanje prirodnih resursa.

– Sustave navodnjavanja financiramo sredstvima kroz program Ruralnog razvoja, a u ovom programskom razdoblju financiramo ukupno 17 projekata navodnjavanja na površini od 7 000 hektara, u vrijednosti od gotovo 670 milijuna kuna. Od toga su tri projekta u Virovitičko-podravskoj županiji – naglasio je Karalić, dodavši kako projekt nije gotov tek izgradnjom, nego kad se za njegovu upotrebu motiviraju poljoprivredni proizvođači.

Potrebno im je pomoći kako bi na svakoj parceli izgradili taj sustav, rekao je Karalić.

MG 8049

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg čestitao je svima na projektu, rekavši kako se Virovitičko-podravska županija pokazala kao jedan od najspremnijih suradnika u pripremi dokumentacije za projekte. Iz programa Ruralnog razvoja izdvojeno je i plasirano oko 666 milijuna kuna u Hrvatskoj za projekte poput ovog, rekao je.

– S današnjim danom, u Hrvatskom smo na oko 2,5 posto po navodnjavanju poljoprivrednog tla. S realizacijom ovih, aktivnih projekata, imat ćemo oko 20.000 navodnjavanih hektara. U ovom trenu u pripremi je još 27 novih projekata vezanih uz navodnjavanje, za dodatnih oko 20.000 hektara navodnjavanih površina – najavio je Šiljeg, napomenuvši kako je za te planirane projekte s područja Virovitičko-podravske županije nadležno ministarstvo već osiguralo 500.000 kuna.

MG 8070

PRIMJER DOBRE PRAKSE 
Ponos projektom izrazio je župan Igor Andrović koji je rekao kako županija neće stati sa tri sustava navodnjavanja, nego će u skoroj budućnosti krenuti i u druge faze sustava Đolta te Kapinci-Vaška. U pripremi je i sustav navodnjavanja u Lukaču i Čađavici.

Svaki sustav koji se otvori označava novu fazu napretka u poljoprivredi na našem području, ocijenio je.
-Plan nam je sustavima navodnjavanja imati pet tisuća hektara navodnjavanih površina. Ti vrijedni projekti pomoći će nam u sprječavanju katastrofalnih šteta prvenstveno od suša, povećat će poljoprivrednu proizvodnju i učiniti ju kvalitetnijom, a samim tim i konkurentnijom na tržištu – poručio je župan Andrović.

MG 8106

Kao primjer dobrog korištenja sustava naveo je tvrtku Đolta d.o.o. Izrazio je i zadovoljstvo „primjerom dobre prakse“. Naime, na pet hektara površine u okviru sustava Kapinci-Vaška, nalazi se pokusno polje kao ogledni primjer prednosti korištenja navodnjavanja u poljoprivredi u odnosu na hektare koji ovise isključivo o prirodi.

– Vjerujem da će proizvođači tako uvidjeti važnost i prednost korištenja sustava navodnjavanja te da ćemo kroz fondove EU omogućiti poljoprivrednicima kupiti opremu za sustave navodnjavanja. Uz samu proizvodnju, rekao bih da su sustavi navodnjavanja svojevrsni mamac i za cijelu prehrambenu industriju – istaknuo je župan Igor Andrović, najavivši tako projekt izgradnje prve sušare za sušenje povrća u Hrvatskoj, a koja će se graditi u Virovitici.

Otvorenju su nazočili i saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić, Ivan Anušić, osječko-baranjski župan sa suradnicima, Hrvoje Šimić, ravnatelj Opće županijske bolnice Našice, Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta, Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić sa zamjenikom Antunom Vujićem, član Uprave hrvatskih šuma Igor Fazekaš, virovitički gradonačelnik Ivica Kirin i brojni uzvanici. (www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak)

[g-gallery gid=”595967″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content