POSTIGNUT DOGOVOR Hrvatskoj 22 milijarde eura koje su jamstvo brzog gospodarskog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje

Maratonski summit lidera Europske unije završio je jutros oko 5:30 sati dogovorom o nikad većem proračunu Unije od 1074 milijarde eura koji uključuje povijesni iskorak u obliku prvog dogovorenog masovnog zaduživanja na razini EU za potrebe financiranja oporavka od korona-krize. Hrvatskoj su, prema konačnom dogovoru, na raspolaganju oko 22 milijarde eura, dvostruko više novca nego što je dosad imala na raspolaganju kroz sve EU fondove – piše vecernji.hr.

– Danas smo učinili važan korak na koji svi možemo biti ponosni – izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na press konferenciji s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom. Puno je ustupaka učinjeno na putu do kompromisa, puno rezova niza važnih Komisijinih programa, povećani su i tzv. rabati, popusti koje dobivaju neke od najbogatijih država članica kojima se vraća dio uplaćenog novca iz europskog proračuna, no na kraju je dogovor postignut i na prvim press konferencijama jutros svi djeluju zadovoljno.

– Trebalo nam je puno vremena, ali postavili smo financijske temelje Europske unije za sljedećih 7 godina. Ukupna razina fonda za oporavak zadržana je na 750 milijardi eura, kako je bilo predloženo, premda je unutar toga sada nešto manji iznos bespovratnih sredstava, 390 milijardi eura – rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je, s Macronom, predlagala i branila iznos od 500 milijardi eura bespovratnih sredstava, no na kraju je pristala na niže. Ostatak, 360 milijardi eura, dijelit će se najpogođenijim državama članicama u obliku povoljnih zajmova.
Premijer Andrej Plenković dao je izjavu novinarima u Bruxellesu:
– Nakon dugog iscrpljujućeg Europskog vijeća koje je završilo jutros oko 5.35 postignut je dogovor. Možemo iskazati zadovoljstvo da je došlo do ovoga kompromisa, dokazalo se da moramo pokazati političku zrelost. Postignuti kompromis je jako dobar, svi su nešto dobili, a najviše kad je riječ o gospodarskom oporavku. Priželjkivali smo da mi dobijemo duplo više sredstava nego u prvom financijskom okviru. Ovo je postignuće bez presedana. Pokazuje se još jednom koliko je Hrvatskoj važno članstvo u Europskoj uniji. Dobili smo više od 22 milijarde eura, odradili smo prilično dobar posao ovdje u Bruxellesu – rekao je premijer Plenković. Pojasnio je kako će Hrvatska dobiti više od 12,6 milijardi eura kroz višegodišnji financijski okvir, odnosno proračun EU za idućih sedam godina te 9,4 milijarde eura kroz instrument EU iduće generacije. (vecernji.hr)