PROIZVODI HRVATSKOG SELJAKA Čak 33 OPG-a s područja županije dobilo certifikat koji kupcu jamči kvalitetu domaćeg proizvoda

Na Gradskoj tržnici Virovitica danas (četvrtak) su na inicijativu Poslovnog parka Virovitica dodijeljeni certifikati “Proizvodi hrvatskog seljaka” Udruge hrvatskih tržnica o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda i/ili prerađevina na certificiranim seljačkim tržnicama.

Povjerenstvo za izdavanje certifikata, koje su činili Poslovni park Virovitica, Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija, dodijelilo je certifikat 33 OPG-ova s područja naše županije kojim se jamči da od njih kupci mogu kupiti domaće voće i povrće te druge proizvode iz vlastitog uzgoja.

Riječ je o još jednoj aktivnosti kojom se tvrtka Poslovni Park, koja svake godine ulaže značajna sredstva kako bi uredila i modernizirala prostor tržnice, trudi privući još veći broj kupaca ukazujući na važnost konzumacije kvalitetnih domaćih proizvoda.

-Gradska tržnica Virovitica član je Udruge hrvatskih tržnica, pa je u sklopu toga organizirala i ovo certificiranje. Posebno povjerenstvo svake godine obilazi OPG-ove i utvrđuje na licu mjesta da se oni time bave, odnosno da imaju poljoprivredno zemljište i da zaista imaju sve uvjete koju garantiraju da je sve proizvedeno doma. Svakako je bitno naglasiti da je ove godine dodijeljeno čak 33 certifikata, što je tri puta više u odnosu na prošlu godinu, kada smo ih dodijelili 10 – rekao je Zdenko Hercigonja, voditelj virovitičke Gradske tržnice.

Tržnica ja važan “kotačić” u životu Grada Virovitice. Mjesto je to na kojem se može uživati svim osjetilima. Žamor, šarenilo boja i mirisa, svježe ubranog domaćeg voća i povrća, sir i vrhnje, cvijeće, živopisni prodavači – “kumice, kupci i turisti”… sve se to miješa i postaje mjesto susreta i druženja.

Ideja ovog projekta, koji je još 2006. pokrenula Udruga hrvatskih tržnica, je očuvati i poticati tradicionalni način direktnog plasmana domaćih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda od proizvođača do potrošača te tako isticati važnost očuvanja i unapređenja hrvatskog ruralnog prostora.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Željko Pavić iz Korije jedno je od 33 OPG-a koje je dobilo certifikat “Proizvodi hrvatskog seljaka” od Udruge hrvatskih tržnica, kojim se želi očuvati i poticati način plasmana domaćih proizvoda od proizvođača do potrošača. Svoje domaće proizvode izlažu na štandu na virovitičkoj tržnici već dugi niz godina i zadovoljni su, kako i oni, tako i kupci. Vlasnik OPG-a Željko Pavić za certifikat “Proizvodi hrvatskog seljaka” smatra da ima svoju važnost i težinu te da je stvarna garancija da oni kao OPG doista prodaju vlastite proizvode koji su nastali u kvalitetnim uvjetima.

-Ovaj certifikat nam potvrđuje da smo proizvođači. Imamo svoj OPG, odnosno vlastitu proizvodnju povrća, jaja i uglavnom svega što se na jednom OPG-u može proizvoditi. Ovim putem moram pohvaliti rad virovitičke tržnice. Iz godine u godinu vidimo nešto novo, napredak je konstantan, pa je tako i ove godine odjenula novo ruho. Kupcima poručujem da dođu u što većem broju po domaće i svježe proizvode. Salatu beremo prije samog dolaska na tržnicu, što znači da od branja do dolaska prođe nešto manje od dva sata, jaja su također svježa, stara tek jedan dan – kaže nam Ž. Pavić.

-Ovim certificiranjem htjeli smo naglasiti da je lokalno domaće, ekološki i zdravo i na taj način želimo te poljoprivredne proizvođače izdvojiti od ostatka. Kupci s vremenom primjećuju i shvaćaju značenje domaćih i lokalnih proizvoda te postaju svjesni da domaće postaje brend. Ovo je ujedno izvrsna prilika da se turistima prikaže sva raznolikost ponude tradicijske hrane i na taj način najbolje prezentiraju naše kulturne i prirodne vrijednosti – zaključio je Hercigonja.

(www.icv.hr, ts)