PROIZVODI HRVATSKOG SELJAKA Čak 33 OPG-a s područja županije dobilo certifikat koji kupcu jamči kvalitetu domaćeg proizvoda

blank

Na Gradskoj tržnici Virovitica danas (četvrtak) su na inicijativu Poslovnog parka Virovitica dodijeljeni certifikati “Proizvodi hrvatskog seljaka” Udruge hrvatskih tržnica o prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda i/ili prerađevina na certificiranim seljačkim tržnicama.

Povjerenstvo za izdavanje certifikata, koje su činili Poslovni park Virovitica, Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija, dodijelilo je certifikat 33 OPG-ova s područja naše županije kojim se jamči da od njih kupci mogu kupiti domaće voće i povrće te druge proizvode iz vlastitog uzgoja.

Riječ je o još jednoj aktivnosti kojom se tvrtka Poslovni Park, koja svake godine ulaže značajna sredstva kako bi uredila i modernizirala prostor tržnice, trudi privući još veći broj kupaca ukazujući na važnost konzumacije kvalitetnih domaćih proizvoda.

IMG 20200730 103030

-Gradska tržnica Virovitica član je Udruge hrvatskih tržnica, pa je u sklopu toga organizirala i ovo certificiranje. Posebno povjerenstvo svake godine obilazi OPG-ove i utvrđuje na licu mjesta da se oni time bave, odnosno da imaju poljoprivredno zemljište i da zaista imaju sve uvjete koju garantiraju da je sve proizvedeno doma. Svakako je bitno naglasiti da je ove godine dodijeljeno čak 33 certifikata, što je tri puta više u odnosu na prošlu godinu, kada smo ih dodijelili 10 – rekao je Zdenko Hercigonja, voditelj virovitičke Gradske tržnice.

Tržnica ja važan “kotačić” u životu Grada Virovitice. Mjesto je to na kojem se može uživati svim osjetilima. Žamor, šarenilo boja i mirisa, svježe ubranog domaćeg voća i povrća, sir i vrhnje, cvijeće, živopisni prodavači – “kumice, kupci i turisti”… sve se to miješa i postaje mjesto susreta i druženja.

IMG 20200730 103239

Ideja ovog projekta, koji je još 2006. pokrenula Udruga hrvatskih tržnica, je očuvati i poticati tradicionalni način direktnog plasmana domaćih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda od proizvođača do potrošača te tako isticati važnost očuvanja i unapređenja hrvatskog ruralnog prostora.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Željko Pavić iz Korije jedno je od 33 OPG-a koje je dobilo certifikat “Proizvodi hrvatskog seljaka” od Udruge hrvatskih tržnica, kojim se želi očuvati i poticati način plasmana domaćih proizvoda od proizvođača do potrošača. Svoje domaće proizvode izlažu na štandu na virovitičkoj tržnici već dugi niz godina i zadovoljni su, kako i oni, tako i kupci. Vlasnik OPG-a Željko Pavić za certifikat “Proizvodi hrvatskog seljaka” smatra da ima svoju važnost i težinu te da je stvarna garancija da oni kao OPG doista prodaju vlastite proizvode koji su nastali u kvalitetnim uvjetima.

IMG 20200730 092948

-Ovaj certifikat nam potvrđuje da smo proizvođači. Imamo svoj OPG, odnosno vlastitu proizvodnju povrća, jaja i uglavnom svega što se na jednom OPG-u može proizvoditi. Ovim putem moram pohvaliti rad virovitičke tržnice. Iz godine u godinu vidimo nešto novo, napredak je konstantan, pa je tako i ove godine odjenula novo ruho. Kupcima poručujem da dođu u što većem broju po domaće i svježe proizvode. Salatu beremo prije samog dolaska na tržnicu, što znači da od branja do dolaska prođe nešto manje od dva sata, jaja su također svježa, stara tek jedan dan – kaže nam Ž. Pavić.

-Ovim certificiranjem htjeli smo naglasiti da je lokalno domaće, ekološki i zdravo i na taj način želimo te poljoprivredne proizvođače izdvojiti od ostatka. Kupci s vremenom primjećuju i shvaćaju značenje domaćih i lokalnih proizvoda te postaju svjesni da domaće postaje brend. Ovo je ujedno izvrsna prilika da se turistima prikaže sva raznolikost ponude tradicijske hrane i na taj način najbolje prezentiraju naše kulturne i prirodne vrijednosti – zaključio je Hercigonja.

(www.icv.hr, ts)

[g-gallery gid=”599214″]