Prvih desetak studenata upisalo preddiplomski Stručni studij Drvne tehnologije Šumarskog fakulteta

Nakon 2016. godine, u četvrtak je prvih desetak studenata upisalo preddiplomski Stručni studij Drvne tehnologije Šumarskog fakulteta u Zagrebu, koji će od ove jeseni „stanovati“ u Virovitici. U velikoj vijećnici, dobrodošlicu su im poželjeli, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, pročelnica za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Vesna Šerepac, te prodekan za međunarodnu suradnju Šumarskog fakulteta u Zagrebu Vjekoslav Živković.

Stručni studij trajat će šest semestara, a njegovim završetkom, studenti će steći stručni naziv – stručni prvostupnik drvne tehnologije. Studij će se održavati u prostorima Visoke škole u Virovitici, te u Panonskom drvnom centru kompetencija u Virovitici. Nositelj organizacije i izvođenja nastave na stručnom studiju je Sveučilište u Zagrebu Šumarski fakultet.

– Ovime približavamo još jedan studij stanovnicima naše županije. U Virovitici imamo Visoku školu, u Orahovici je Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, a od ove jeseni u Virovitici ponovno imamo stručni studij drvne tehnologije. Razvoj obrazovanja donosi i razvoj gospodarstva. Poznati smo po tradiciji obrade drva, tvrtkama koje proizvode finalni proizvod, ali i po bogatstvu šuma. Drvna industrija je na području Virovitičko-podravske županije iznimno razvijena, s nizom tvrtki koje su uglavnom izvozno orijentirane. Kada je Virovitičko-podravska županija ponovno pokrenula ovu priču, imali smo punu potporu upravo predstavnika drvne tehnologije, jer im nedostaje kvalificiranih radnika, a oni koji završe ovaj studij, imat će osiguran posao u drvnoj branši, dok će oni koji završe ovaj studij, ako to budu željeli, moći nastaviti školovanje. Punu potporu ovom stručnom studiju, uz Šumarski fakultet dao je i Grad Virovitica, kao i Panonski drvni centar kompetencija gdje će studenti obavljati praksu na najmodernijim strojevima, te Visoka škola Virovitica – podcrtao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

U jesenskom upisnom roku očekuje se upis još 15-ak studenata, a svi oni povećat će broj studenata u Virovitici, koja ima idealne uvjete za studiranje. Naime, na jednom mjestu, u krugu od stotinu metara, nalazi se i Visoka škola u Virovitici, Stručni studij drvne tehnologije, Studentski dom i Studentski restoran Škola.

IMG 4045

– Virovitica je sjedište drvne industrije ovog dijela Hrvatske i ovo je studij za koji su veliki interes iskazali upravo predstavnici drvne industrije. Virovitica i Virovitičko-podravska županija su puno dobili s ovim studijem. Našim tvrtkama bit će to snažan vjetar u leđa uz nove kvalificirane i kvalitetne kadrove koji će pronaći svoju perspektivu u ovoj branši, jer posla za drvne inženjere ima jako puno, kako u trenutnim tvrtkama, tako i u budućnosti ako se odluče pokrenuti vlastiti biznis – kazao je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

Prodekan za međunarodnu suradnju Šumarskog fakulteta u Zagrebu Vjekoslav Živković istaknuo je kako se nada da će akademska godina, koja počinje najesen, biti „normalna“.

– Mi ćemo najesen početi sa Stručnim studijem, ali vidjet ćemo kao i uostalom i ostali studiji, kako ćemo održavati nastavu, hoće li to biti „normalno“ ili u skladu s epidemiološkim mjerama „na daljinu“. Ovo je redoviti studij, na kojem se nastava podržava cijeli semestar. Od 2016. godine, nismo u Virovitici upisivali studente, činili smo to samo u Zagrebu, a od ove jeseni ćemo ih uz Viroviticu imati i u Vinkovcima – zaključio je Živković. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content