STOŽER OBJAVIO NUŽNE MJERE Ako ste organizator okupljanja većeg od stotinu sudionika, ovo ste obvezni napraviti

Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas (petak) je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19, piše večernji.hr.

Mjeru su nestrpljivo očekivali svi oni kojima slijedi vjenčanje, proslave raznih vrsta, ali i događaji na kojima se očekuje veći broj ljudi, poput sportskih događanja i slično.

Nužne mjere obvezale su tako organizatore da naprave slijedeće: organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja.

Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti.

Organizator mora informirati uzvanike o važećim mjerama prilikom pozivanja. Također, HZJZ preporučuje ne pozivati osobe starije životne dobi ili oboljele od kroničnih bolesti na veća okupljanja. Potrebno je označiti sva sjedeća mjesta te ih udaljiti 1,5 metar. Sudionici okupljanja ne bi se trebali zadržavati i grupirati, nego što prije doći do svoga stola.

Preporučuje se da za istim stolom budu smještene osobe iz istog kućanstva. Obvezuje se organizatora na vođenje evidencije sudionika i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze.

Svi sudionici okupljanja te zaposlenici pružatelja usluga obvezni su pri ulasku izmjeriti tjelesnu temperaturu. Svi pružatelji usluga na okupljanjima, osim glazbenika, moraju nositi maske za lice.

Fizički razmak između svih sudionika treba biti najmanje 1,5 metar za cijelo vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak. Zabranjeno je dolaziti u bliski fizički kontakt rukovanjem, grljenjem, ljubljenjem ili čestitanjem. Detaljnije upute pročitajte OVDJE.

Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika, najavio je Stožer. (www.vecernji.hr, civilna-zastita.gov.hr)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content