Započelo novo istraživanje lokaliteta kurije Hercegovac kod Orahovice, jedinstvenog primjera srednjovjekovne građevine u Hrvatskoj

Plemićka kurija Hercegovac koja se nalazi na ulasku u kamenolom Radlovac, boljim poznavateljima povijesti Orahovice poznata je prema dosadašnjim tvrdnjama povjesničara kao ladanjsko prebivalište vlasnika Ružice grada.

Vidljivi ostaci ove kurije predstavljaju rijedak primjer arheoloških ostataka u Slavoniji i Baranji, samostojeće profane građevine iz doba kasne gotike. 2017. godine zahvaljujući tvrtci Radlovac krenula su arheološka istraživanja lokaliteta, nastavljena 2019., a u tijeku su i ove godine. Nakon što su istraživanja u protekle dvije godine iznjedrila najveću zanimljivost, a riječ je o ostatcima arhitekture koji su pronađeni pod zemljom uz postojeći pravokutni objekt koji se nazirao na terenu.

2807kurija 5

Nastavak istraživanja donio je nove znakovite pronalaske na kojima radi Hrvatski restauratorski zavod na čelu s, voditeljem radova, konzervatorom, arheologom Andrejom Janešom:

-Istraživanja koja su počela 2017. godine, a financirala ih je tvrtka Radlovac, od 2019. postala su dio redovnog programa Službe za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda i sada se financiraju sredstvima Ministarstva kulture, a tvrtka Radlovac nam je dala veliku logističku podršku i bez njih bi sve ovo bilo daleko teže. Od istraživanja iz 2017. kada je potvrđeno da se od tog pravokutnog stajaćeg objekta kurije, dijelovi prostiru na jug i jedan dio prema istoku, prošle i ove godine utvrdili smo oblik cijelog južnog aneksa same kurije. Trenutnim istraživanjem su otkriveni i ostaci arhitekture sa zapadne strane što pokazuje da je cijeli kompleks bio daleko veći nego što se mislilo, a isto tako ove godine smo utvrdili i tragove arhitekture u dijelovima oko samog parkirališta današnje tvrtke Radlovac, koji dodatno upućuju na daleko veći kompleks od onoga što smo utvrdili prošle godine – kaže Andrej Janeš te donosi nove tvrdnje oko funkcije ove kurije:

2807kurija 1

-U neku ruku je točno da ovi ostaci datiraju iz 14. stoljeća i da se radi o zgradi iz vremena Ružice grada, ali same datacije nam još uvijek bježe. Mi znamo ono što smo do sada pronašli, npr. prošle godine u slojevima uz temelje južne dogradnje smo pronašli novce ugarskog kralja Žigmunda koji su kovani između 1430. ili 1437. godine tako da možemo reći da je taj južni aneks dodan negdje u drugoj četvrtini 15. stoljeća što onda ovaj vidljivi veliki, pravokutni oblik čini nešto starijim. Koliko stariji, to još ne znamo, ali po sadašnjim izvorima radi se o kraju 14. i početku 15. stoljeća. Radi li se ovdje baš o ljetnikovcu, može biti jer ima sačuvanu etažu s velikim prozorima koji su bili karakteristični za rezidencijalnu gradnju tog razdoblja, a s druge pak strane zbog veličine kompleksa može se raditi i o gospodarskom objektu koji je funkcionirao kao recimo mjesto skladištenja svih plodova koji su uzgajani na području orahovačkog vlastelinstva – kaže Janeš te iznosi i planove za nastavak istraživanja ovog lokaliteta u budućnosti:

2807kurija 2 Andrej Janeš i Ivana Hirschler Marić

-Plan sa strane našeg Zavoda je isključivo potpuno arheološki istražiti ovaj kompleks, prikupiti što više podataka o njegovom pravom izgledu, samom tlocrtu i naravno nalazima funkcioniranja kompleksa, a s druge strane u suradnji s tvrtkom Radlovac koja dobiva posebna sredstva za konzervatorske radove, sama otkrivena arhitektura će se moći i konzervirati, a dio nje već je konzerviran. Paralelno radimo i na kompletnoj prezentaciji, odnosno završnoj slici cijelog kompleksa koji bi onda bio dostupniji javnosti, ali arheologija tu još ima jako puno za reći – rekao je Janeš te u zaključku donio još jednu zanimljivost o kuriji Hercegovac:

2807kurija 6 novotkriveni zid na zapadnoj strani

-Naime, što se tiče Hrvatske, a za srednjovjekovno razdoblje, ovo je jedinstven objekt koji je sačuvan u elevaciji. Najbliže ovakvom kompleksu prema dosadašnjim istraživanjima je jedna lokacija na području današnje Mađarske. Takve kurije u kasnom srednjem vijeku, poznate su u Dalmaciji, ali su drugačije nastajale i razvijale se u potpuno drugim okolnostima – zaključio je Janeš.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content