100 GODINA VIROVITIČKE FLORE Uspjeh dugujemo svakom radniku koji je svoj trud, znanje i ljubav uložio u ono što radi

Tvrtka Flora Vtc ove godine slavi stotinu godina uspješnog postojanja i rada. Od svojih početaka kada je bila jedna od samo dvije tvornice umjetnog cvijeća u ovom dijelu Europe pa do danas kada je jedini ovlašteni nacionalni sakupljač svih kategorija EE otpada na čitavom području Republike Hrvatske i kada se bavi s više desetina djelatnosti, može se pohvaliti i s gotovo stotinu novootvorenih radnih mjesta samo u posljednjih 15 godina te prihodima koji su prošle godine zabilježili rekorde u poslovanju tvrtke od njenog osnutka.

Tvrtka je prošlog tjedna na poseban način obilježila godišnjicu svoga postojanja, izložbom „Stoljetni virovitički cvijet” u suradnji s Gradskim muzejom Virovitica, u kojoj su kroz fotografije, dokumentaciju DAVT-a, ručne radove, kalupe, preše i drugi radni materijal prikazani rezultati rada vrijednih ruku koje su gradile povijest tvrtke i tijekom desetljeća stvarale njen uspjeh.

flora izlozba 9

Tradicija je ono na čemu ova tvrtka i danas gradi svoju budućnost, a uspjeh duguje svakom zaposleniku koji svoj trud, znanje i ljubav ulaže u ono što radi, kaže upravitelj Vladimir Šušak s kojim smo razgovarali o stoljeću rada virovitičke Flore.

Kojim se sve djelatnostima, osim cvjećarstva po kojem je posebno poznata, tvrtka Flora danas bavi i koje područje pokriva?

Ponosni smo što smo osim imena zadržali stogodišnji kontinuitet u cvjećarstvu, jer i danas zapošljavamo desetak majstorica cvjećarstva koje svoje umijeće svakodnevno iskazuju izradom buketa, cvjetnih aranžmana, vijenaca i različitih cvjetnih ukrasa. Govorim o našem Vrtnom centru i Cvjećarnici Mimoza. Naravno, cvjećarstvo je prisutno i u našoj djelatnosti projektiranja i uređenja pejzaža te uređenja i održavanja javnih i zelenih površina.

No, danas je ipak naš core business nešto sasvim drugo: gospodarenje otpadom. Gradska smo tvrtka za gospodarenje komunalnim otpadom koji zbrinjavamo i s područja susjedne četiri općine (Lukač, Gradina, Špišić Bukovica i Suhopolje). Znatno više od polovice prihoda čini nam djelatnost gospodarenja posebnim kategorijama otpada koje sakupljamo na području više županija, a neke i na teritoriju cijele Republike Hrvatske.

flora izlozba 19

Ovlašteni smo sakupljači otpadnih mazivih ulja, otpadne ambalaže, papira, svih vrsta plastike, stakla, glomaznog otpada, otpadnih guma, otpadnih kovina, otpadnih baterija i akumulatora, građevinskog otpada koji sadrži azbest, a najpoznatiji smo kao jedini nacionalni koncesionar za skupljanje svih kategorija električnog i elektroničkog otpada na čitavom području Republike Hrvatske.  Samo EE otpada sakupi se više od 30 tisuća tona godišnje.

Gospodarimo Gradskim odlagalištem i gradskim grobljima, imamo trgovinu pogrebne opreme i obavljamo pogrebne usluge. Posljednjih nekoliko godina upravljamo ugostiteljskim objektima te pružamo usluge cateringa i organizacije raznih evenata.

flora izlozba 3

NOVA RADNA MJESTA

Možete li usporediti broj djelatnosti i broj zaposlenih prije 100 godina, tijekom svih ovih godina i danas?

Današnje brojke su neusporedive, ali značaj koji je Flora imala prije stotinu godina je impresivan, vrijedan poštovanja i divljenja. Prije stotinjak godina šesnaest djevojaka proizvodilo je umjetno cvijeće, izrađivalo bukete, pogrebne vijence i druge cvjetne aranžmane. Bila je to jedna od samo dvije tvornice umjetnog cvijeća u ovom dijelu Europe.

Organizacija, majstorstvo, ručni rad i odlična komercijala za ono vrijeme. Spomenuo sam neke važnije od više desetina djelatnosti koje Flora danas obavlja. Što se tiče broja zaposlenih, najveća ekspanzija dogodila se posljednjih petnaestak godina tijekom kojih Florom upravlja sadašnja upravljačka struktura pod vodstvom direktora Željka Iharoša.

flora izlozba 18

Uspjeli smo otvoriti skoro stotinu novih radnih mjesta. Razgranali smo poslovanje i uosmerostručili prihode. Sličan primjer uspješnosti u hrvatskim tvrtkama koje su u državnom ili javnom vlasništvu nećete naći.

Koje su profesionalne odlike kojima se Vaše poduzeće vodi? Što Vam je profesionalni moto i u što najviše ulažete?

Više volimo da naše odlike prepoznaju, ističu i vrednuju drugi. Trudimo se da u svemu što radimo bude implementirana važnost društveno odgovornog poslovanja, kao osnovne sastavnice izvrsnosti. Dijagrami i tabele ekonomskih parametara poslovanja za nas su samo računovodstveni alati. Osim brige za radnike i zadovoljstvo korisnika usluge, briga za okoliš kao važna sastavnica društveno odgovornog poslovanja Flori je najuže povezana s temeljnom djelatnošću te nam je lakše nego drugima bilo shvatiti važnost koncepta održivog razvoja.

Najveća snaga nam je, po mojem mišljenju, što svakodnevno spoznajemo da nismo savršeni, da griješimo, da imamo puno prostora za poboljšanja i razvoj.

vozni park
foto: arhiv tvrtke Flora Vtc

Kolika su ulaganja Flore u posljednjih pet godina, a vezano uz vozni park, bolje radne uvjete, opremu i slično?

Tijekom posljednjih desetak godina u rast i razvoj tvrtke ulagali smo godišnje od 7 do 10 milijuna kuna, što vlastitih, što kreditnih sredstava. Tvrtka već petnaestak godina primjenjuje samo ekološki prihvatljive tehnike i tehnologije, štedimo prirodne resurse, usavršavamo energetsku učinkovitost i ulažemo u obnovljive izvore energije. Posebno smo ponosni što su nam ulaganja u ljude, odnosno u intelektualni potencijal tvrtke, na prvome mjestu.

Ljudi su ovo stvorili i upravo je u tome razlika jer je tehnika i tehnologija svima jednako dostupna. Nadam se da će novinari, kao i naši sugrađani, zadovoljstvo naših radnika čuti od njih samih.

Što Floru izdvaja od sličnih poduzeća u Hrvatskoj i kolika je zainteresiranost za rad u ovom poduzeću?

flora košnja trave

Svi naši kolege iz branše respektiraju nas kao jednu od najboljih hrvatskih tvrtki. Struka nas je višekratno nagrađivala kao ekonomski najbrže rastuće poduzeće. Ovakva ekspanzija i razvoj nisu zabilježeni niti uobičajeni u „društvenim“ tvrtkama. Vjerujem da je to zato što se prema ovoj društvenoj imovini povjerenoj nam na upravljanje ponašamo manirom najboljih privatnih poduzetnika, odgovorno, marom dobrog gospodara.

Zato smo i prilikom skromnog obilježavanja naše stogodišnjice zahvalili i odali dužnu počast pionirima i osnivačima Flore, hrabrim poduzetnicima, ljudima s idejom i vizijom, ljudima koji su stvarali, razvijali, zapošljavali i dijelili sve dobro s lokalnom zajednicom i prije stotinu godina. Vjerujemo da smo upravo to naslijeđe uspjeli upiti od njih, te da će isto baštiniti i naši nasljednici koji će ovu Floru, ovaj naš cvijet, razvijati, maziti i paziti sljedećih stotinu godina.
Zainteresiranost za rad u Flori je ogromna. Nažalost ne možemo ni približno udovoljiti zahtjevima.

20190725 082426 1
Foto: Flora Vtc

Što za Floru znači biti društveno odgovorno poduzeće? Na koji način pomažete klubovima, udrugama, pojedincima?

Višestruki smo dobitnici državne nagrade za društveno odgovorno poslovanje, a iznenadilo bi me da u ovoj sredini postoji i djeluje ijedna udruga, organizacija ili inicijativa, bilo kulturna, prosvjetna, vjerska, sportska, ekološka, odgojno-obrazovna, humanitarna ili ikakva slična, a da joj nismo na neki način pomogli. Mnogi naši djelatnici i sami su nositelji tih inicijativa i ističu se dobrotvornim i humanitarnim radom.

Koji su planovi za budućnost, a vezano uz nove investicije, djelatnosti i broj zaposlenih?

Upravo tijekom ovoga našeg razgovora vidjeli ste pristigle potvrde prihvaćanja nekih naših novih investicijskih i razvojnih projekata koji se sufinanciraju iz EU fondova. Do sada su nam oni bili nedostupni jer smo „komunalna“ tvrtka u društvenom vlasništvu. No, o svemu tome ćemo konkretno kada za to dođe vrijeme.

(www.icv.hr, mlo, foto: M. Rođak, M. Lovrenc, arhiv tvrtke Flora)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content