Inspektori “češljaju” akcije trgovaca, evo koji su proizvodi posebno na udaru

Državni inspektorat izvijestio je da će se od petka, 28. kolovoza, provoditi nadzori prakse trgovaca pri posebnim oblicima prodaje vezanim za početak nove školske godine.

– S obzirom da školska godina 2020./2021. počinje 7. rujna i trgovci značajno oglašavaju posebne oblike prodaje (“Sretna nova školska godina”, “Back to school” i slično), tržišna inspekcija Državnog inspektorata provodit će ciljane inspekcijske nadzore poslovne prakse trgovaca radi utvrđivanja ima li u takvoj prodaji elemenata nepoštene poslovne prakse te isticanja cijena proizvoda – stoji u priopćenju.

Inspekcijski nadzori provodit će se od 28. kolovoza do završetka oglašavanja takvog posebnog oblika prodaje, pri čemu će se obuhvatiti proizvodi iz kategorija dječje odjeće, dječje obuće te školskih artikala, poput torbi, ruksaka te gadgeta, što primjerice uključuje računala i pametne satove, piše Poslovni.hr.

U inspekcijskim nadzorima kontrolirat će se, prema objašnjenjima iz Inspektorata, odredbe Zakona o zaštiti potrošača kojima se uređuje isticanje cijena proizvoda, posebni oblici prodaje te u vezi s tim nepoštena poslovna praksa trgovca u odnosu prema potrošačima.

Utvrđivat će se radi li se o činjenično točnim tvrdnjama trgovca u pogledu cijena proizvoda, na način da će se analizirati poslovna dokumentacija o cijenama kontroliranog proizvoda, te kretanje cijena proizvoda i sve druge elemente pri oglašavanju proizvoda, navode iz Državnog inspektorata.

Podsjećaju da je Zakonom zabranjeno obavljanje nepoštene poslovna prakse prema potrošačima.

(poslovni.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content