NE PROPUSTITE SUZE SV. LOVRE! Uskoro najbolji nebeski spektakl u godini

Kao i svake godine oko spomendana sv. Lovre, 10. kolovoza, događa se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeidi, a ove godine prema prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 12. na 13. kolovoza, piše Hrvatski astronomski savez.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima. Naime, osim najljepšeg meteorskog roja u godini moći će se vidjeti Saturn i Jupiter, a kasnije iza ponoći Mjesec i Mars.

– Ovom prigodom Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete 11. i 12. kolovoza od ponoći do jutra kako bismo što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje bit će izvanredni do oko 00.30 h kada izlazi Mjesec, koji će svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je u biti od ponoći do zore, ali će nas malo, kako smo već spomenuli, ometati Mjesec svojim sjajem. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja te uživajte u ovom nebeskom spektaklu – poručili su.

UPUTE ZA OPAŽAČE:

• ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
• za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi…)
• meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
• potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu
• potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

(www.icv.hr, Facebook)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content