OPĆINA VOĆIN U sjećanje na žrtve iz Domovinskog rata i poraća u Humu svečano otvoreno spomen obilježje

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja, danas (utorak) je u mjestu Hum (općina Voćin) svečano otvoreno spomen obilježje u sjećanje na žrtve iz Domovinskog rata i poraća. Uoči otvaranja spomen obilježja nazočne, među kojima su bili brojni predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Virovitičko-podravske županije, rodbina poginulih čija su imena uklesana u spomen ploču, predstavnici institucija te mještani Huma, pozdravio je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković, zahvalivši im se na dolasku.

Riječi pohvale za projekat izgradnje spomen obilježja uputili su Darku Božičkoviću i članovima UDVDR Ogranak Voćin, predsjednik UDVDR Virovitičko-podravske županije Josip Nemec, ratni zapovjednik 136. slatinske brigade stožerni brigadir Josip Černi, načelnik Općine Voćin Predrag Filić i zamjenik virovitičko-podravskog župana Darko Žužak.

IMG 9340

Spomen obilježje su svečano otvorili Ivan Đuzel čiji je otac na zvjerski način od strane četnika ubijen na kućnom pragu u 12. mjesecu 1991. godine i Tomo Grahovac otac poginulog hrvatskog branitelja pripadnika 136. slatinske brigade kojeg je neprijateljski rafal pokosio nedaleko mjesta Popovci u 11. mjesecu 1991. godine. Spomen obilježje je posvetio voćinski župnik vlč. Ivan Ereiz, te je predvodio molitvu za sve smrtno stradale u Domovinskom ratu.

Nakon otvaranja, predstavnici udruga, rodbina poginulih, predstavnici institucija i mještani Huma položili su uz spomen obilježje cvjetne aranžmane i upaljene lampione.

U spomen ploču uklesana su imena u sjećanje na poginule hrvatske branitelje, pripadnike 136. slatinske brigade: Maria Grahovca, Miroslava Zrinščaka i Željka Laicha, te za civilne žrtve srbočetnočkog masakra: Franju Banovca, Ivana Banovca, Marijana Đuzela, Romana Ridla, Marka Vukovića, Rozalije Ridl i Željka Galovića, kao i tragično preminule od zaostale mine iz Domovinskog rata: Zoricu Runje, Marka Bartolovića, Franza Scheitla, Johanna Gehingera, Franza Voglera i Franza Hammebachera.

– Za navedene žrtve iz Domovinskog rata i poraća postoje spomen obilježja koja se nalaze na mjestu stradavanja i duboko su u šumskim predjelima te im je otežan pristup. Ovo spomen obilježje obuhvatit će sve hrvatske žrtve koje su stradale na području Mjesnog odbora Hum, a nalazi se u samom centru Huma, na glavnoj prometnici za Voćin i uvelike će olakšati dostojno odavanje počasti roditeljima poginulih branitelja koji su već u poodmakloj životnoj dobi – istaknuo je predsjednik UDVDR Ogranak Voćin Darko Božičković, te uručio zahvalnice dobrim ljudima velikog srca čijim su donacijama i pomoći članovi UDVDR Ogranak Voćin izgradili spomen obilježje.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”599921″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content