Prema podacima portala zupan.hr, Virovitičko-podravska županija zauzima 1. mjesto s rastom broja dolazaka i noćenja turista za 2019. u odnosu na 2018. godinu

U sklopu analitičko-medijskog projekta župan.hr provode se analize prihoda i izdvajanja hrvatskih županija prema različitim proračunskim stavkama. Izvor za podatke su službeni podaci koje o županijskim proračunima na svojim stranicama objavljuje Ministarstvo financija Republike Hrvatske, kao i službene stranice samih analiziranih županija na kojima se redovito objavljuju podaci o proračunskim planovima i izvršenjima… Pokazatelji vezani za turizam, prema podacima portala zupan.hr, svrstali su Virovitičko-podravsku županiju na vrh nacionalne ljestvice. Naime, na nacionalnoj ljestvici koja prikazuje rast, odnosno pad dolazaka turista 2019., u odnosu na 2018., Virovitičko-podravska županija zauzima 1. mjesto s rastom broja dolazaka s 4.753 na 10.198, odnosno ukupnim rastom od 114,56 posto.

zupan hr turizamzupan hr turizam 1

Osim toga, na nacionalnoj ljestvici koja prikazuje rast, odnosno pad broja noćenja turista 2019., u odnosu na 2018., Virovitičko-podravska županija zauzima 1. mjesto s rastom broja noćenja s 12.370 na 31.955, odnosno ukupnim rastom od 158,33 %. Inače, prema podacima eVisitora za 2019. godinu, statistika je još bolja te ona prikazuje podatke o 15.718 dolazaka (domaćih gostiju bilo je 10.773) i 40.778 noćenja (13.716 stranih noćenja).

– Naša županija je poznata po obnovama ruševnih dvoraca, Heritage Hotel Kurija Janković u Kapela Dvoru i Dvorac Janković u Suhopolju su temeljito obnovljeni i dovedeni svrsi, a i ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovcima, više nije ruševan, već je dio prekrasnog Posjetiteljskog centra Dravska priče sa smještajnim kapacitetima nedaleko rijeke Drave. Osim toga još je jedan dvorac zablistao – Dvorac Pejačević u Virovitici. Projekt je to Grada Virovitice, a dvorac je danas promijenio i vizuru središta naše županije i promijenio navike ljudi… Izgradili smo i asfaltirali cestu prema Jankovcu i on bilježi velik broj dolazaka zbog bolje i brže komunikacije. Podsjetimo, na prošlogodišnjim Danima hrvatskog turizma, upravo je Park prirode Papuk, s projektom Geopriče UNESCO geoparka, osvojio nagradu za održivi turizam.

Završili smo s gradnjom dodatnih sadržaja našeg Heritage hotela Kurije Janković u Kapela Dvoru koja je središte cikloturističkog turizma naše županije. Prošle godine su imali gotovo 4.400 noćenja. Tu je i posjetiteljski centar Dravska priča u Noskovcima sa sadržajem koji će modernistički biti sličan Aquaparku u Karlovcu. Uređen je Dvorac Janković u Suhopolju s prekrasnim perivojem, uz 5D kino, jedino takvo od Zagreba do Osijeka. Uz virovitički Dvorac Pejačević bit će to jedan od najljepših dvoraca u Slavoniji.

Tu je i projekt Plemićke rute, koji u svom sadržaju ima obilazak poznatih, ali i skrivenih destinacija naše županije. Na našem području je i 16 biciklističkih staza, s oko 1.000 označenih kilometara za brojne ljubitelje cikloturizma. Uz sredstva Vlade RH, kroz Razvojni projekt za Slavoniju, Baranju i Srijem, obnovit ćemo i Dvorac Janković u Cabuni, a u Orahovici, na Orahovačkom jezeru, će se izgraditi rekreacijski centar, uz niz novih sadržaja.

To je, doduše, projekt Grada Orahovice, ali ga je pripremila naša razvojna agencija VIDRA. Špišić Bukovica će dobiti „Kuću čaja“, Križnica kod Pitomače Centar za posjetitelje, vidikovac EAGLE će biti kod Pitomače, a u Grabrovnici je obnovljena rodna kuća Petra Preradovića. U budućnosti će u Voćinu biti Geo info centar, interaktivni multimedijalni centar, koji će biti mjesto putovanja kroz čitavu prošlost od samog početaka našeg planeta, a 3D dvorane omogućit će zaustavljanje na povijesnim i geološkim aspektima Papuka. Kontinentalni turizam ima svojih aduta, a Virovitičko-podravska županija, u tome može ponuditi prekrasne destinacije – istaknuo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

(zupan.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content