Slatinski Vretenci usvojili dupina Duju i podržali rad Instituta Plavi svijet

Svakoga ljeta od 1993. godine u Velom Lošinju tradicionalno se obilježava Dan dupina, a od 1999. godine ovaj jedinstveni događaj pod organizacijskom je palicom Instituta Plavi svijet. Podizanje svijesti javnosti o ugroženosti morskog okoliša te o potrebi očuvanja istog cilj je ovoga Dana dupina, a njegovo obilježavanje s malog Velog Lošinja proširilo se duž jadranske obale i Mediterana, pa sve do Slavonije.

Tako su ga ove godine prvi put obilježili i slatinski ”Vretenci”. Kako Dan dupina nije fiksno određen Međunarodni dan, ”Vretenci” su ga obilježili 6. kolovoza upoznavši se s dobrim dupinima nastanjenima oko otoka Lošinja. Priča o dobrim dupinima za Vretence nije tu stala, te je članove Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina u ponedjeljak, 17. kolovoza, razveselila vijest o usvojenju dobrog dupina Duje. Između ostaloga, dobri dupini najrasprostranjenija su i najpoznatija vrsta dupina, a Jadran nastanjuje oko 10 000 jedinki te su jedina vrsta sisavca koja se cijeli život smije. Usvojivši dobrog dupina Duju, Udruga Vretenac podržala je rad Instituta Plavi svijet, a samim tim Vretenci su postali i podupirući članovi Instituta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa...

Dupin Duje postao je, na oduševljenje članova i volontera, dio Vretenac društva, a oni su zahvaljujući Duji pobliže upoznali dupine jadranskoga akvatorija s nadom i željom da možda već sljedećeg ljeta upoznaju Duju i njegovo morsko društvo.

(www.icv.hr, adf; UOSIT Vretenac Slatina)